Паниката заради африканската чума по прасетата роди прогнози за поскъпване

...
Паниката заради африканската чума по прасетата роди прогнози за поскъпване
Коментари Харесай

Парадокс! Вместо свинското поскъпва пилешкото

Паниката поради африканската чума по прасетата роди прогнози за повишаване до 50% на пържолите. Вместо на свинското обаче нагоре потегли цената на пилешкото. За това оповестява TrafficNews, като цитира притежатели на дребни бакалии и заведения за бързо хранене в София.
Те се оплакаха, че търговци от столични тържища им оферират охладеното пилешко с 10-12% по-скъпо по отношение на предходната седмица. В момента оборотът му пораства, тъй като около нервността за свинската чума се усилва потреблението на пилешки артикули.
Производителите на пилешко обаче отхвърлиха да имат виновност за по-високите цени.
"Има напълно едва покачване на цените при производителите - с 0,02 до 0,05 лева на кг и в случай че има такова съществено покачване над 10 на 100 за крайния консуматор, това е изцяло спекулативно ", съобщи пред TrafficNews ръководителят на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков. По думите му няма никаква справедлива причина за повишаване на пилешкото месо у нас.
Българските производители не можели да си разрешат да подвигат цените, тъй като незабавно ще стартира импорт от Румъния и Полша. Нещо повече производството на пилешко месо в Европейски Съюз нараства с 13% и има доста огромно предложение.
"България има устойчиво птицепроизводство, само че не може да се похвали с растеж в износа - към 100 хиляди тона годишно, тъй че птицевъдите в огромна степен разчитат на вътрешния пазар и не могат да си разрешат да подвигат цените, когато няма справедливи аргументи - като цена на зърното или нараснали разноски за произвеждане поради по-високи цени на тока. Всичко останало са търговски хватки и клюки, които около рецесията с чумата по свинете се усилват ", счита Димитър Белоречков.
Според данни и от Държавната комисия по стоковите тържища и борси през последната седмица има напълно минимално придвижване в цената на едро на пилешкото месо. Замразеното пиле се е продавало на цени от 3,97 до 4,02 лева за кг, пилешкият бут е поевтинял от със седем стотинки и е стигнал цена от 2,88 лева Единствено има покачване на цените на пилешките гърди с 10 ст. и на едно те са се продавали за 7,60 лева В тези граници се движат и цените през предишния месец.
През миналата седмица цените на дребно на кг замразено пиле в огромните търговски вериги са приблизително с 0.80 лева по-високи от тези на едро, а на охладеното е приблизително с 0,40 лева
Свинската пържола пък към момента не е по-скъпа по отношение на предходната седмица.
"Въпреки рецесията с епидемията от африканска чума, цената на свинското месо и каймата остават без основна смяна. Причината е, че има намалено ползване ", изясни пред TrafficNews изпълнителният шеф на Асоциацията на месопреработвателите в България доктор Светла Чамова.
Въпреки че е ясно, че инфектираното месо не е рисково за хората, и потребителите на едно, и тези на дребно, са понижили покупките, призна тя.
"Може би повода е, че в този момент не е сезонът на свинското, само че цените не са се вдигнали съществено. Средната цена сега е 7.60 лева за кг, което е със 7% повече по отношение на предходния месец. Докога ще бъде по този начин е мъчно да се каже ", акцентира доктор Чамова.
Повече притежатели на заведения за хранене и заведения са почнали импорт на свинско, а преработвателите така и така разчитат най-вече на вносно месо, защото прясното отива за напълно за вътрешна консумация и не стига за салами. Затова се чака, че максимален е растежът на цените при малотрайните и трайните салами, които от началото на годината до момента са поскъпнали приблизително с 15 на 100.
Заради чумата Китай стартира импорт на свинско от Европейски Съюз, Там поради болестта са избити милиони животни. Именно големият дефицит на свинско в страната подвига и цените на международните тържища, неизбежно увеличи и цените на вътрешния европейски пазар. Така в Западна Европа разликата в цените е явна - в Германия повишаването е с 25%, в Испания - 28%, а в Холандия - 27%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР