Паниката, която здравните власти създават, ще нанесе повече вреди, отколкото

...
Паниката, която здравните власти създават, ще нанесе повече вреди, отколкото
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: Коронавирусът не е апокалипсис

Паниката, която здравните управляващи основават, ще нанесе повече вреди, в сравнение с самият ковид. Това сподели пред БНР доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

Кацаров акцентира, че вижда недостиг на работещи ограничения и послания към хората, а вместо това се следят непотребна показност, изявленията от заран до вечер и хора с защитни дрехи.

Аз мисля, че може да сме сигурни, че у нас има към този момент хора, инфектирани с ковид. Начинът на разпространяване на инфекцията в целия свят, в Европа, в това число на Балканите, десетките хиляди, пристигнали от северна Италия единствено в последните няколко седмици подсигурява на 100%, че у нас към този момент има такава зараза. Не е потвърден случай, само че по метода, по който се търси инфекцията, той може да не бъде потвърден и до април месец, разяснява Кацаров.

Властите безапелационни: Няма ковид и никой не крие случаи

До оня ден единствено 20 души бяха изследвани. Шансът да попаднеш на болен с ковид е доста дребен. Аз не знам за какво си пазят тестванията. Не знам за какво централизираха нещата и единствено в две лаборатории могат да се вършат проучвания, означи той.

Очевидно няма организация за проучване на хората, уточни доктор Стойчо Кацаров: "Няма указания към общопрактикуващите лекари, към центровете за незабавна помощ – по какъв начин да се вземат проби за проучвания, по какъв начин да се запазят, по какъв начин да се изпратят тези проби за проучване ".

Липсата на потвърден случай по-скоро е мотив, че здравните управляващи не си правят работата, а не че няма зараза, безапелационен е той.

Имам възприятието, че се търси една показност, а действително не се прави работа. Би трябвало тези комисии по бедствия, повреди и произшествия да имат такива създадени проекти. Това е администрация, на която плащаме тъкмо за това. Няма потребност да има проект за всеки вирус. Достатъчно е да има проект за зараза от заразно заболяване, посочи доктор Кацаров.

Вместо да успокоят хората, здравните управляващи основават суматоха, счита той.

Да кажат ясно, че това не е чак толкоз ужасно нещо. Че това е нещо сходно на грипните инфекции, които караме всяка година. Няма да почине популацията от това, че ще има зараза от ковид. Това не е апокалипсис. Създава се такова усещане с тия утринни брифинги – там кихнал някой, там се изкашлял, там имал температура, а сякаш нямат време да се заемат с работещите решения. Държавата трябваше да се опита да откри още проби, да провежда вземането на проби. Аз съм сюрпризиран и от пасивността на Надзорния съвет на Здравната каса. Те единствено се занимават с предели, с бюджети на лечебните заведения, с какви ли не дивотии. В случая за какво не вземат решение да усилят броя на лимитите за посоки, за съвещания, за проучвания? Хората ще потърсят здравна помощ като се разболеят. Защо не подхващат ограничения за увеличение лимитите на лечебните заведения? Да кажат по какъв начин ще се финансира това лекуване на възможни бъдещи заболели с тая зараза – по кой логаритъм, по коя клинична пътека, на кои лечебни заведения ще бъде разрешено да регистрират такива случаи? Има решение на държавното управление – единствено в три лечебни заведения. Защо единствено в три лечебни заведения? Всяка болница може да се оправи с такава зараза, само че би трябвало да има правила: да се разделят потоците, да се избегне контакта сред хората. Имам недостиг на такива ограничения и на такива послания към хората, на такива решения, а по-скоро изявленията от заран до вечер, някакви хора с защитни дрехи, сякаш тук не знам какво щяло да стане, съобщи още доктор Стойчо Кацаров.

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР