Паник атаките са абсолютно ужасяващи. Някои хора ги изпитват и

...
Паник атаките са абсолютно ужасяващи. Някои хора ги изпитват и
Коментари Харесай

Как да разпознаеш паник атаката и да я преодолееш

Паник офанзивите са безусловно ужасяващи. Някои хора ги изпитват и нямат визия какво им се случва и затова си мислят, че умират. Други хора към този момент са привикнали с тях и знаят какво става с тялото им, само че не знаят по какъв начин тъкмо да се оправят с паник офанзивата.

Когато си по средата на една такава офанзива, е съвсем невероятно да се измъкнеш от хватката ѝ. Хубавото е, че има трикове, с които да си окажеш помощ. Знанието е мощ, а разбирането на паник офанзивите е ключът към тяхното прекарване и превъзмогване.

Но какво тъкмо е паник офанзивата?

Тя е тъкмо това, което си представяте, когато чуете тези две думи - безусловно паническа офанзива. Това са доста мощни усеща на боязън и терзание, примесени с ужасяващи физически признаци като дефицит на въздух, изпотяване, зашеметяване и учестен пулс.

Когато си подложен на огромно количество психическо напрежение, може да получиш подобен припадък на суматоха. Понякога той е подбуден от напълно забележима причина, само че от време на време може да нямаш никаква концепция от кое място ти е пристигнало.

Как да я разпознаеш?

Паническата офанзива идва с цялостен куп неприятни признаци, които могат да те изплашат извънредно доста. Наред с изброените нагоре, паник офанзивата може да пристигна с болки в гърдите, гадене, трептене, изтръпване на тялото, замъгляване на съзнанието, огромна доза боязън и предпочитание да станем и да избягаме от мястото или обстановката, в която се намираме.

Първият път, в който получих паник офанзива, мислех, че получавам инфаркт. Физическите признаци са толкоз ясно изразени и мощни, че човек има възприятието, че умира. Някои хора даже стигат до болница поради притеснителните чувства, за които алармира.

Много хора, които страдат от паническо разстройство, се усещат по същия метод. По време на офанзивата имат възприятието, че умират. Често могат да убедят себе си изцяло, че получават инфаркт или са заболели от друго смъртоносно заболяване.

 жена тъжна горест Thinkstock

Какво споделя науката?

Паниката и стресът са нашите еволюционни защитни системи. Те ни алармират, когато сме в заплаха и би трябвало да избягаме. В предишното, когато хората са ловували, с цел да оцелеят, това е бил доста значим механизъм за оцеляване. Стресът е помагал на ловците да бъдат фокусирани и нащрек и да ловят сполучливо своята плячка.

Е, към този момент не ни се постанова да ловуваме, с цел да оцелеем, само че доста хора към момента страдат от суматохата. Причината за това е, че мозъкът ни не може да разпознае същинската от лъжливата заплаха. Ако мозъкът реши, че тялото е в заплаха, даже и да не е по този начин, то ще изпрати стресови сигнали по цялото ни тяло.

Но какво можеш да направиш?

Когато се окаже, че получаваш паническа офанзива, първото нещо, което би трябвало да направиш, е да се фокусираш върху дишането си. Поеми контрола върху тялото си, поеми си мирис бавничко няколко пъти, по-късно задръж дъха си за малко и издишай гладко . Това деяние успокоява цялото тяло и ни отпуска.

Не се опитвай да пропъдиш възприятията, които изпитваш в този момента. Позволи им да дойдат и да те залеят. Но въпреки и да не опитваш да ги спреш, въпреки всичко не би трябвало да ги подхранваш със боязън и безпокойствие. Запомни, че това е твоето тяло и сега работи, с цел да те защищити от някаква невидима опасност.

 жена тъжна горест Thinkstock

Друг трик е да се фокусираш върху сетивата си. Обясни си всичко, което усещаш, помирисваш, виждаш, чуваш и вкусваш сега. Това ще ти помогне да се съсредоточиш върху външната ти сила и ще пуснеш отрицателните усеща да си отидат по-бързо.

Запомни, че от паник офанзивата не може да ти се случи нищо неприятно, няма да умреш, не получаваш удар. Ти си физически здрав човек, който е по-силно прочувствен или минава през сложен интервал. Най-важното, което би трябвало да запомниш е, че И ТОВА ЩЕ МИНЕ!

Паническите офанзиви са плашещо прекарване, само че те се ПРЕЖИВЯВАТ. Ако успееш да схванеш какво се корени в тяхната поява, ще ти бъде доста по-лесно да преодолееш. Ако осъзнаеш, че те не могат да ти причинят нищо неприятно, ще минават доста по-бързо. С времето тези офанзиви ще стартират да стават все по-редки и по-кратки и в последна сметка могат даже да изчезнат изцяло от живота ти. Просто ДИШАЙ и имай самообладание.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР