Панихида за загиналите в бившия концлагер Слънчев бряг“ край Ловеч

...
Панихида за загиналите в бившия концлагер Слънчев бряг“ край Ловеч
Коментари Харесай

На Черешова задушница бе отслужена панихида за загиналите в бившия концлагер Слънчев бряг край Ловеч

Панихида за починалите в някогашния концлагер „ Слънчев бряг “ край Ловеч бе отслужена на 6 юни,Черешова задушница. Инициативата е на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, защото жертвите нямат собствен гроб, а и тази пролет поради пандемията не се организира обичайното възпоменателно шествие-поклонение.
Днешното събитие мина при съблюдаване на санитарните ограничения с стеснен брой участници, само че бе предавано онлайн във фейсбук -профилите на общината.
Прочувствена панихида отслужи отец Петър от село Малиново, който проникновено означи, че падналият първоначално къс дъжд – това са сълзите на жертвите. „ Господ обилно възнаграждава всеки, който отдава дължимото на своите покойници “, означи свещеникът.
Ето какво показа пред събралите се кметът Корнелия Маринова:
„ Казват, че когато на Черешова задушница край теб прелетят мушици или птички, то душите на мъртвите са пристигнали.Вижте какъв брой живот има към нас! Сещам се какво е споделил съветският публицист Александър Солженицин в книгата си лагерите ГУЛАГ. Той напомня една поговорка, която последователите на комунизма постоянно употребявали. „ Не гледайте в предишното,не се ровете там, тъй като който гледа в предишното, ослепява с едно око! “ Но съперниците на историческата истина забравяли да кажат, че който НЕ гледа в предишното, ослепява и с двете очи. Сигурна съм, че ние еднообразно добре виждаме и в предишното, и в бъдещето!Поклон пред паметта на почтените починалите тук хора, реверанс в този момент и постоянно и във безконечни времена! “
„ Днес би трябвало да споменем и хилядите пандизчии, починали на остров Белене “, сподели Витлеем Илиев (БЗНС – Ловеч). На панихидата участваха локални политици, общински съветници, жители, хора на изкуството, измежду които и известният артист Филип Трифонов и неговият наследник Мартин Трифонов,който е ваятел. Всички с едноминутно безмълвие уважиха паметта на жертвите.
„ Слънчев бряг “ (1959 -1962) е бил лагер за политически пандизчии, основан със единодушието на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Намира се в каменна кариера край Ловеч. Той е конфиденциален обект и един от най-жестоките лагери в България. С документи е потвърдена гибелта на 151 лагерници, само че за доста други няма свидетелства. Труповете на жертвите не са връщани на околните, а със секретни инструкции са извозвани до пандиза „ Белене “ на Дунав, където тленните остатъци са заравяни на пустеещия остров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР