Пандемията, здравеопазването, абортите, икономиката и расовото напрежение са най-горещите теми

...
Пандемията, здравеопазването, абортите, икономиката и расовото напрежение са най-горещите теми
Коментари Харесай

Коронавирусът, абортите, икономиката - кои теми диктуват избора на американците?

Пандемията, опазването на здравето, абортите, стопанската система и расовото напрежение са най-горещите тематики в Съединени американски щати сега, установи Дойче веле .

Кой предлага по-добри решения - Тръмп или Байдън?

Коронавирусът

В началото на годината никой в ​​САЩ не беше чувал за Ковид-19. Почти 11 месеца по-късно тематиката господства политическия спор във Вашингтон. " Това евентуално ще бъде най-ключовият въпрос на изборите ", счита Лаура Мерифийлд Уилсън, помощник по политически науки в Университета на Индианаполис.

До този миг в Съединени американски щати над 220 000 души са умряли от ковид. Към 23 октомври броят на инфектираните надвишава 8,6 милиона. Безработицата е по-висока, в сравнение с във всеки различен миг след Голямата меланхолия. Самият президент Доналд Тръмп беше болен от Ковид-19 като това му попречи да участва на огромни предизборни манифестации за към две седмици. Същевременно носенето на маска, елементарна мярка, която здравните специалисти предлагат, с цел да се забави разпространяването на вируса, се трансформира в противоречива тематика.

Отговорът на въпроса " Справи ли се добре Тръмп с ръководството на рецесията? " зависи от това, кого попитате. " Тези избори в доста връзки се трансфораха в референдум по този въпрос през последните осем-девет месеца ", споделя пред Дъждовни води доктор Ашвин Васан, доктор и помощник в Медицинския център към Колумбийския университет в Ню Йорк. Консерваторите настояват, че без дейностите на Тръмп обстановката би била още по-лоша. Либералите отръщат, че хиляди хора е можело да бъдат избавени, в случай че администрацията по-рано се беше застъпила за по-строги ограничения във всички щати и се беше вслушвала в специалистите по публично здраве.

Здравеопазването

Друг сериозен въпрос е опазването на здравето. Това стана ясно от чуването на Ейми Кони Барет. Тя бе номинирана от Тръмп да заеме мястото във Върховния съд на починалата Рут Бейдър Гинсбърг. След изборите най-висшият съд на Съединени американски щати ще взема решение дали Законът за налични грижи (ACA, прочут още като " Обамакеър " ) би трябвало да бъде анулиран - ​​нещо, което Тръмп се пробва да направи през целия си мандат. Кони Барет, която в предишното се е изказвала сериозно за ACA, до момента отхвърля категорично да уточни дали ще поддържа анулацията. Смята се, че огромна роля в изборния ден ще изиграе това до каква степен хората са удовлетворени от здравната застраховка, която имат - или нямат. Здравното обезпечаване на над 20 милиона американци зависи от " Обамакеър ".

Кризата с ковид също способства към значимостта на тематиката със опазването на здравето. " Намираме се в разгара на пандемия, при която неналичието на здравна застраховка води до компликации при приемането на медицински грижи, само че също и до големи медицински разноски и сметки след възобновяване от Ковид-19, камо ли при всички дълготрайни последствия от вируса, за които занапред научаваме ", изяснява Васан.

Икономиката

" Икономиката е наложителен въпрос за американските гласоподаватели, изключително в случай че не се развива добре ", твърди Уилсън. А сега провокациите са доста. Преди експлоадирането на пандемията Тръмп можеше да се похвали със постоянна и здрава стопанска система в продължение на три години. Но след локдауна през март, дребният бизнес трябваше да затвори в цялата страна и в средата на април тази година над 23 милиона американци останаха без работа. Според Бюрото по трудова статистика, нивото на безработицата е достигнало 14,7 % спрямо 3,5 %, които бяха регистрирани два месеца по-рано. Това в действителност е неприятна вест за президента Тръмп, който непрестанно се осланя на мощната американска стопанска система. Докато доста американци се борят да оцелеят, Тръмп се пробва да убеди гласоподавателите, че той е най-подходящият човек да вкара стопанската система в релси на фона на рецесията, която беше непредвидена и би раздрусала икономическата непоклатимост без значение от това, кой е отпред на страната.

За претендента на демократите Джо Байдън е по-лесно - той упреква Тръмп, че не се е справил с икономическата рецесия по време на пандемията и дава обещание, че неговият проект " Build Back Better " ще разреши на американците от работната и междинната класа да се оправят финансово доста по-добре, в сравнение с при последващо 4-годишно ръководство на Доналд Тръмп. В обстановка като актуалната " нормално е доста по-трудно за настоящия президент, тъй като той е бил на власт до момента, затова той е виновен за решенията в тази област ", изяснява Уилсън.

Расовото напрежение

Убийството на Джордж Флойд от полицията в Минеаполис през май докара до възраждането на придвижването Black Lives Matter (BLM) в цялата страна. Расовото напрежение постоянно е било част от историята на Съединени американски щати, още от стъпването на първите плебеи на крайбрежията на Нова Англия, само че " това лято сигурно беше исторически миг ", твърди Уилсън. Черните и белите американци стачкуват освен против целенасоченото полицейско принуждение, само че против това, което те възприемат като систематичен расизъм в Съединени американски щати, и приканват за огромна промяна в полицията.

Критиците на придвижването, множеството от които консерватори, се концентрираха върху насилието, което беше осъществено по време на митингите в някои градове. Включително и президентът Тръмп, съгласно който изразът " Black Lives Matter " ( " животът на чернокожите има значение " ) е " знак на омразата ". Американският президент даде обещание, че ще възвърне закона и реда по улиците.

Въпреки че това вбесява последователите на BLM, то работи за лагера на Тръмп, счита Уилсън. " Неговите послания се пробват да активизират личните му гласоподаватели, гласоподаватели от Републиканската партия и може би някои от самостоятелните, които имат афинитет към дясното ", изяснява асистентът по политология. " Темите, обещанията и политиките - всичко, което Тръмп прави в тази тенденция, има своя получател ".

Либералите подлагат на критика Тръмп, че отношението му разпалва пламъците на напрежението, вместо да прави това, което съгласно тях е обвързване на президента: да сплотява страната.

Абортите

" Въпросът за абортите е от решаващо значение за президентската конкуренция през 2020 година ", твърди Уилсън. Тази тематика е от най-голямо значение за огромна част от поддръжниците на Тръмп: белите евангелисти. Въпреки че тази група съставлява единствено към 15 % от популацията на Съединени американски щати, доста от тях гласоподават. Те представляваха повече от една четвърт от всички гласоподаватели през 2016 година. Много от тези консервативни протестанти изповядват полезности, които остро опонират на многочислените бракове и разводи на Тръмп да вземем за пример.

Но както гласи обява в Инстаграм на групата срещу абортите " Студенти за живот ": " Мразите Тръмп? Ние ненавиждаме абортите повече ". Тръмп се смята за безапелационния избор на борците против абортите - той е първият настоящ президент, който участва на демонстрацията против абортите " Поход за живот ".

За американците от противоположния завършек на спектъра това е друга причина да не гласоподават за него. Правото на аборт " е значима тематика и за групата на демократичните гласоподаватели ", изяснява Уилсън. " Сред Демократическата партия има огромно придвижване, което поддържа това право ". Тези гласоподаватели считат, че номинираната от Тръмп за арбитър във Върховния съд Кони Барет съставлява заплаха за " Роу против Уейд " - решението, което подсигурява на дамите достъп до безвредни и законни аборти през последните 47 години.

За демократите гласуването за Байдън е и глас за по-либералните съдии във Върховния съд, които той би могъл да номинира по време на своя мандат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР