Пандемията засилва разделението на европейския пазар на труда между квалифицирани

...
Пандемията засилва разделението на европейския пазар на труда между квалифицирани
Коментари Харесай

Как да действа Европа, за да избегне масова безработица

Пандемията ускорява разделянето на европейския пазар на труда сред квалифицирани и неквалифицирани служащи макар финансовата поддръжка на държавните управления, предотвратяваща повтаряне на всеобщата безработица, породена от финансовата рецесия преди десетилетие, написа Financial Times.
Пазарът на труда на блока е значително предпазен от последствията от коронакризата поради великодушните държавни тласъци и политиката на централните банки. Това включва стратегии за покриване на заплатите на към 50 млн. души, които са били съкратени при първата вълна.
Перспективите се усъвършенстват от лятото насам макар втора вълна и въведените нови стопански блокади, съгласно Consensus Economics, която осреднява икономическите прогнози на водещи икономисти.
Според Евростат заетостта в блока се е нараснала с съвсем 1% през третото тримесечие, защото доста от тези, които са напуснали работната мощ напролет поради ковид, са се върнали на работа или са намерили нова. " Този път приказваме за големи проекти за фискално възобновяване в Европа, които би трябвало да могат да предотвратят голям скок на безработицата ", разяснява Стефано Скарпета, шеф по заетостта на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).
Броят на рекламите на уеб страницата за работни места Indeed се намали внезапно, когато пандемията удари, само че от този момент отчасти се възвръща. Например през ноември се регистрира 25 на 100 спад на годишна база на обявите в Италия по отношение на 43% през юни.
Цялостното усъвършенстване обаче прикрива някои елементи. През първата половина на годината се следи 7% спад на работните места за нискоквалифицирани служащи в еврозоната, до момента в който броят на висококвалифицираните работни места нараства с 3%, съгласно Европейската централна банка (ЕЦБ).
Хората, които губят работата си, се нуждаят от преквалификация, защото има противоречие сред създаваните работни места и тези, унищожени от рецесията. " Дори и да се основат задоволително нови работни места в стопанската система след пандемията, те може да не са еднообразно налични за всички ", разяснява в своя тирада шефът на ЕЦБ Кристин Лагард.
Повишената автоматизация в доста промишлености в 26-те най-големи стопански системи в света се чака да унищожи 85 млн. работни места до 2025 година, само че ще сътвори и 97 млн. нови, т. е. чисто ще има 12 млн. работни места повече, съгласно неотдавнашен отчет на Световния стопански конгрес.
.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР