Пандемията засегна тежко Германия, заразени са над 100 000 души.

...
Пандемията засегна тежко Германия, заразени са над 100 000 души.
Коментари Харесай

Пандемията от Covid-19: Защо смъртността в Германия е ниска на фона на трагедиите в Европа?

Пандемията засегна тежко Германия, инфектирани са над 100 000 души. Но процентът на смъртните случаи е удивително невисок спрямо този в доста прилежащи страни, разяснява Ню Йорк Таймс. 

Наричат ги корона-такси - медици, снабдени със защитна екипировка, които обикалят празните улици на Хайделберг, с цел да ревизират пациентите, които са у дома от пет или шест дни, дали са заболели от ковид. Те вземат кръвен тест, търсейки признаци, че пациентът е на път да изпадне в рецесия. Могат да предложат хоспитализация даже на пациент, който има единствено леки симптоми; възможностите пациентът да оцелее се покачват доста, в случай че е в болница, когато рецесията стартира. 

Корона такситата на Хайделберг са единствено една от самодейностите в града. Но те илюстрират равнище на ангажираност на обществените запаси в битката с епидемията, които оказват помощ да се изясни една от най-интригуващите загадки на пандемията: Защо смъртността в Германия е толкоз ниска?  

Вирусът Covid-19 удари съществено Германия.  Според университета  Джон Хопкинс, в страната е има над 100 000 лабораторно доказани инфекции - повече от която и да е друга страна като се изключи Съединени американски щати, Италия и Испания.

Но с 1 295 смъртни случаи смъртността на Германия е 1,4 %, спрямо 12 % в Италия, към 10 % в Испания, Франция и Англия, 4 % в Китай и 2,5 % в Съединени американски щати. Дори Южна Корея, модел на равнене на кривата, има по-висока степен на смъртност - 1,7 %.

„ Говори се за немска особеност “, споделя Хендрик Стрийк, шеф на Института по вирусология в Университетската болница Бон. Професор Стрийк получава позвънявания от сътрудници в Съединените щати и на други места.  

Има няколко отговора, които  съгласно специалистите са  композиция от статистика и  метода, по който страната е приела епидемията.Средната възраст на инфектираните е по-ниска в Германия, в сравнение с в доста други страни. Много отпървите пациенти са се заразили с вируса в австрийски и италиански ски курорти. Те са относително млади и здрави. „ Започна като зараза от скиори “, споделя немски професор.  

Тъй като инфекциите са се популяризирали, повече възрастни хора са били наранени и смъртността, едвам 0,2 % преди две седмици, също се е повишила. Но междинната възраст на заразяване с заболяването остава относително ниска - на 49. Във Франция тя е 62,5, а в Италия - 62, съгласно последните им национални отчети. 

Друго пояснение за ниската смъртност е, че Германия е тествала доста повече хора, в сравнение с множеството страни. Това значи, че хваща повече хора с малко или никакви признаци, увеличавайки броя на известните случаи, само че не и броя на смъртните случаи.

 „ Това автоматизирано намалява смъртността на хартия “, споделя професор Круслих.

 Но има и други медицински фактори, които поддържат броя на смъртните случаи в Германия относително невисок, споделят епидемиолозите и вирусолозите, които са основни измежду тях ранното и необятно публикувано тестване и лекуване, изобилието от кревати за интензивно лекуване и надеждното държавно управление, чиито насоки за обществено разграничаване се съблюдават прецизно.

Тестване



В средата на януари, доста преди множеството германци да са разбрали за вируса, болничното заведение Charité в Берлин към този момент е създала тест и е разгласила формулата онлайн.

По времето, когато Германия записва първия си случай на Covid-19 през февруари, лаборатории в цялата страна към този момент са  построили ресурси от тестови комплекти.

 „ Причината, заради която в Германия имаме толкоз малко смъртни случаи сега спрямо броя на инфектираните, може да се изясни значително с обстоятелството, че ние вършим извънредно огромен брой лабораторни диагнози “, споделя доктор Кристиан Дростен, основен вирусолог в Charité, чийто екип създаде първия тест.

Досега Германия организира към 350 000 проби за ковид седмично, доста повече от всички други европейски страни. Ранното и необятно публикувано тестване разреши на управляващите да забавят разпространяването на пандемията, като изолират известни случаи, до момента в който те са заразни. Освен това е направило допустимо спасяването на доста хора. 

 „ Когато имам ранна диагноза и мога да церя пациентите рано - да вземем за пример да ги слага на вентилатор, преди те да се влошат - шансът за оцеляване е доста по-висок “, споделя професор Круслих.

Медицинският личен състав, с необикновен риск от заразяване и разпространяване на вируса, постоянно се тества. В края на април здравните управляващи също възнамеряват да изготвят огромно изследване на антитела, като всяка седмица тестват инцидентни проби от 100 000 души в Германия, с цел да преценяват къде се построява имунитетът. 

 Един от ключовете за обезпечаването на необятно основани проби е пациентите да не заплащат нищо за това, съобщи професор Стрийк. Това, сподели той, е една забележима разлика със Съединени американски щати през първите няколко седмици от огнището. Законопроектът за облекчение на ковид, признат от Конгреса предишния месец, планува безвъзмездни проби.

„ Човек без здравна застраховка и сърбящо гърло е малко евентуално да отиде при лекаря и затова рискува да болести повече хора “, сподели той.

Проследяване


„ Тестването и следенето е тактиката, която беше сполучлива в Южна Корея и ние се опитахме да се поучим от това “, споделя професор Стрийк.

 Германия  признава, че тактиката за следене на контакти е трабвало да се употребява още по-агресивно и по-рано, сподели той.

 Всички, които са се завърнали в Германия от Ischgl, австрийски ски курорт, който е имал огнище, да вземем за пример, би трябвало да бъдат проследявани и тествани, сподели проф. Стрийк.


Здрава система за публично опазване на здравето.



Преди пандемията от ковид в Германия, Университетската болница в Гисен разполага със 173 кревати за интензивно лекуване, оборудвани с вентилатори. През последните седмици болничното заведение се бори да сътвори спомагателни 40 кревати и усили личния състав, който беше в режим на подготвеност да работи в интензивно лекуване с цели 50 %.

 „ Сега имаме толкоз огромен потенциал, че одобряваме пациенти от Италия, Испания и Франция “, съобщи проф. Сюзан Херолд, началник на инфекциологията и експерт по белите дробове в болничното заведение, която е следила преструктурирането. „ Ние сме доста мощни в интензивната зона. “

 В цяла Германия лечебните заведения са разширили потенциала си за интензивно лекуване. И започнаха от високо равнище. През януари Германия разполагаше с към 28 000 кревати за интензивно лекуване, оборудвани с дихателни апарати, или 34 на 100 000 души. За съпоставяне този % е 12 в Италия и 7 в Холандия.

Към момента в Германия има 40 000 кревати за интензивно лекуване.

Някои специалисти са внимателно оптимистични, че ограниченията за обществено разграничаване могат да изравнят кривата, задоволително, с цел да може немската здравна система да издържи пандемията, без да основава дефицит на избавителни уреди като дихателни апарати.

 „ Важно е да имаме инструкции за лекарите по какъв начин да  избират пациентите, които да слагат на уред в случай че се постанова ", споделя професор Стрийк. " Но се надявам, че в никакъв случай няма да се наложи да ги използваме. "

 Времето, належащо за удвояване на броя на инфекциите, се забави до към осем дни. Ако се забави малко повече, сред 12 и 14 дни, сподели професор Херолд, моделите допускат, че тежкият избор  може да бъде избегнат. 

  " Кривата стартира да се изравнява ", сподели тя.

Доверие в държавното управление.



Освен всеобщите проби и готовността на системата за опазване на здравето, мнозина също считат управлението на канцлера Ангела Меркел като една от аргументите, че процентът на смъртността е бил невисок.

 Г-жа Меркел комуникира ясно, умерено и постоянно през цялата рецесия, защото постанова все по-строги ограничения за обществено разграничаване на страната. Ограниченията, които бяха от решаващо значение за закъснение на разпространяването на пандемията, срещнаха малко политическо опълчване и се съблюдават необятно.

 Рейтингът  на канцлера набъбна.

 „ Може би най-голямата ни мощ в Германия “, споделя проф. Кройслих, „ е рационалното взимане на решения на най-високо равнище на ръководство, съчетано с доверието, което държавното управление употребява на популацията. “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР