Пандемията увеличи страха сред хората с онкологични и хронични заболявания

...
Пандемията увеличи страха сред хората с онкологични и хронични заболявания
Коментари Харесай

Устойчивост е новата ключова цел пред здравните системи

Пандемията усили страха измежду хората с онкологични и хронични болести да търсят в точния момент здравна помощ в здравните заведения, споделя  доктор Красимира  Чемишанска, изпълнителен шеф на „ Амджен България “

- Какви са главните провокации пред здравната система в изискванията на Covid-19?

Основното предизвикателство освен в България, само че и в цяла Европа е устойчивостта. Именно устойчивостта е основната цел, залегнала в проектите на Европейския съюз за идващите няколко години. За постигането ѝ обаче са нужни еластичен метод, спомагателни вложения, схващане и тясно съдействие на институциите с бизнеса. Световната пандемия от Covid-19 потвърди значимостта на здравето като стратегически приоритет за нациите и неговата основополагаща роля за развиването на международната стопанска система и разцвет. Тя изведе преимуществата и минусите на всяка една здравна система, поставяйки я в обстановка, изискваща по едно и също време ускорено приемане на промени и нововъведения и опазване на относителна икономическа непоклатимост. Постепенно икономическата непоклатимост се трансформира в един от главните фактори на равнище страни и държавни управления, като най-сериозното предизвикателство сега се обрисува запазването на салдото сред икономическите ограничения и предприемането на съответни противоепидемични ограничения за ограничение на здравната рецесия и опазване на здравето на популацията.

- По какъв метод пандемията повлия на развиването на онкотерапията и достъпа на пациентите до нея?

- Противоепидемичните ограничения са изключително значими за хора с компрометирана имунна система и в някои случаи даже могат да бъдат животоспасяващи. За страдание с разрастването на епидемията и въвеждането на ограничаващите ограничения нараства и страхът у хората. Получи се един циничен кръг, в който, от една страна, пациентите са с стеснен достъп до лекарите и лечебните заведения, а от друга, се опасяват да ги посетят, с цел да не се заразят с ковид. Последиците от това се усещат с огромна мощ при пациентите с онкологични и с хронични болести. И за двете групи навременната диагностика и пускане на лекуване, както и придържането към съответна терапия, са от изключителна значимост за протичането на болестта и предстоящата прогноза в кратковременен и дълготраен проект.

- Какви са прогнозите във връзка с онкологичните болести и какви ограничения би трябвало да се вземат в помощ на нуждаещите се от лекуване?

- За страдание в изискванията на Covid-19 се следят доста случаи на онкологични пациенти с летален излаз заради неспособност за осъществяване на навременно и съответно лекуване. Расте и броят на новодиагностицираните пациенти. Нови данни от изследвания сочат, че сред 1% и 3,9% от пациентите с Covid-19 имат рак, като цифрите порастват до сред 7,3% и 20,3% за пациентите, които са в сериозно положение или умират. По данни на Европейски Съюз през 2020 година 2,7 млн. души са диагностицирани с рак, а още 1,3 млн. души са изгубили живота си в резултат на онкологично заболяване. Очакванията са случаите на рак да се усилят с 24% до 2035 година, което го трансформира във водеща причина за гибел в Европейски Съюз. Приетият при започване на годината европейски раков проект обрисува доста ясно ограниченията, които би трябвало да се вземат за ограничение на растящите числа. Приоритети в него са ранната диагностика и предварителната защита на онкологичните болести, както и нарасналата осведоменост на пациентите и превръщането им в деен участник в лечебния развой. Всичко това, несъмнено, би трябвало да бъде придружено от вложения в науката и нововъведенията, както и от сериозна цифрова промяна, на чиито първи стъпки към този момент ставаме очевидци.

- По какъв метод фармацията и по-конкретно фирмите, работещи в областта на биотехнологиите, могат да подкрепят достъпа на онкологичните пациенти до навременно и съвременно лекуване?

- Както към този момент загатнах, съдействието сред институциите и бизнеса е от основно значение. Ако желаеме да запазим устойчивостта на здравната система, би трябвало да търсим и намираме решения дружно в посока въвеждане на гъвкави механизми, преразглеждане на бюджетната рамка и освобождение на рационално разпределен финансов запас, тъй че да се подсигурява по-ранен достъп до новаторски и високоефективни биологични лечения за повече жители, както и лекарствена политика, посредством която да можем да отчетем резултатите от тези лечения. Не на последно място по значимост е построяването на ясна политика във връзка с биоподобните медикаменти, което ще повлияе удобно на усъвършенстването на финансовия запас.

- С какво се характеризират актуалните подходи в лекуването на раковите болести?

- Подобно на множеството модерни лечебни подходи, онкологичните лечения също са ориентирани към персонализираното лекуване. Персонализираната терапия е високо характерна и подсигурява по-добра успеваемост и сигурност за пациента.  Едно от актуалните посоки в създаването на новаторски лечения е имуноонкологията. Този способ е ориентиран към активирането на личната имунна система за заличаване на раковите кафези. Например т.нар Bispecific T-cell Engager (BiTE®) съставлява таргетна имуноонкологична платформа, предопределена да ангажира личните Т-клетки на пациента, като задейства техния цитотоксичен капацитет. По този метод имунната система „ разпознава “ раковите кафези като нездравословни за организма и стартира да ги отстрани. Този резултат се предава и на идващото потомство имунни кафези, което понижава вероятността от появяването на туморен рецидив. Ефективността и сигурността на BiTE® метода се тестват сега в огромна стратегия за клинични изпитвания при разнообразни локализации на солидни тумори и злокачествени кръвни болести. 

Нина Панова. Интервюто е оповестено в бр. 04/2021 на сп. " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР