Пандемията тотално промени действителността, която познавахме, и наложи нов начин

...
Пандемията тотално промени действителността, която познавахме, и наложи нов начин
Коментари Харесай

Дойде ли краят на хоум офиса


Пандемията тотално промени действителността, която познавахме, и наложи нов метод на живот, в това число и нов метод на работа. И до момента в който преди 3 години освен работодатели, само че и чиновници не можеха да си показват, че е е допустимо да имаш " хоум офис "  - то през днешния ден това е процедура, която трайно се наложи.

Хоум офисът се оказа комфортен за всички - можем да си позволим да станем по-късно, да не бързаме, да не стоим в запушване, да не губим време с градския превоз, да пестим пари от обяд и пътни разноски и най-много сме ефикасни от комфорта на личния си хол или спалня, даже и в домашно облекло. Не е нужно и да се съобразяваме с особеностите и навиците на сътрудниците, заобикаляме да вземем за пример ежедневните разногласия за климатика, светлината, проветряването, разсейващите диалози сред сътрудници и така нататък За доста работодателите тази форма на организация на работата донесе и по-малко спорове за разрешаване, както и редуциране на разноските за наем и поддръжка на огромен офис на транспортни разноски. 

Според мнозина обаче връзката е по-добра, когато чиновниците са физически на едно място и поддържат връзка и споделят хрумвания директно. Да, технологиите разрешават да се чуваме и виждаме, само че живият контакт не може да бъде сменен. В международен мащаб към този момент стартират оживление по тематиката. Технологичния колос IBM наложи на чиновниците си ултиматум - да се реалокират да живеят покрай офиса, с цел да могат да го посещават безпроблемно, или да изоставен.



Същото наложи и американска компания в региона на облачните услуги и бизнес софтуера VMWare. И в двата случая се дефинира " периметър " от 80 благи (около 50 км), като от Broadcom приканиха всички, които живеят на по-малко от 50 благи от офиса си, да се върнат в него, а от IBM споделят, че тези които не се реалокират да живеят на такова разстояние от работното си място, просто ще го изгубят, написа " Булевард България ".

Проучване на Gartner в Съединени американски щати открива, че съгласно 60% от чиновниците, разноските за вървене до офиса надвишават изгодите, 67% считат, че пътуването до работа изисква повече старания, в сравнение с преди пандемията, а 73% споделят, че е и по-скъпо. В същото изследване се показва, че 63% от претендентите са оценили четиридневната работна седмица за същото възнаграждение като най-хубавото ново и новаторско преимущество, което би ги привлякло към работа. Въпреки това натискът върху чиновниците от страна на фирмите става все по-силен. 

В България подобен към момента не се следи. След края на пандемията само държавните чиновници бяха задължени да се върнат на работните си места. Частните компании постановат свои правила и доста от тях считат за по-изгодно да не връщат чиновниците си в офиса. Причините за това могат да се търсят и в повишената инфлация. Възможно е обаче българските работодатели да бъдат повлияни от трендовете в Съединени американски щати и да изискат напълно връщане на остарелия модел на работа.



Мнението на българските чиновници обаче изрично се опълчва на това.

64% от българските чиновници избират да работят най-вече от у дома (3 - 5 дни в седмицата), съгласно изследване на платформата Kaderabotim.bg, озаглавено „ Връщане към работа назад в офиса ”. То е извършено редом измежду 1 207 български чиновници и 502 работодатели. Допитването дава визия за настоящите трендове във връзка с отдалечената работа у нас. Според него все още 58% от българите работят най-вече от у дома, а 42% – най-вече от офиса.

Резултатите демонстрират още, че над 39% от чиновниците биха си потърсили нова работа, в случай че работодателят им изиска да се върнат назад в офиса. 34% биха разговаряли с останалите сътрудници и биха се пробвали да убедят управлението и отдела „ Човешки запаси “ да трансформират решението си, а 26,5% биха се върнали в офиса, тъй като нямат различен избор - означават от Pariteni.bg. Изглежда тази наклонност ще се резервира и пред новата година.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР