Пандемията се отрази в малки аспекти на демографията в страната.

...
Пандемията се отрази в малки аспекти на демографията в страната.
Коментари Харесай

Доц. Георги Бърдаров: Не може да се говори за бейби бум

Пандемията се отрази в дребни аспекти на демографията в страната. Това съобщи пред преподавателят по демография в Софийския университет Георги Бърдаров.

„ Има повишение на раждаемостта и смъртността, което е разумно и обикновено. По принцип България има проблем със смъртността, като страната ни е водеща в света по този индикатор. Не мога да кажа, че пандемията се е отразила съществено на демографията. Разликите са напълно дребни ”, добави експертът.

По неговите думи не може да се приказва за бейби взрив.

„ Има леко повишение на ражданията. Бих се радвал да има бейби взрив, защото България има голяма потребност от младежи. За младежите, които се върнаха, беше огромна вяра, че може би ще останат и ще подобрят нашата демографската картина. Аз доста пъти съм казвал, че огромните проблеми на България са два – смъртността и неналичието на младо население, а не толкоз раждаемостта, която е естествена за европейска страна. Тези младежи обаче ще останат единствено в случай че  имат условия да се осъществят и да живеят обикновено. Това, че е имало пандемия и че са хората се върнали няма да промени демографската картина, в случай че не се трансформират другите индикатори. “, разяснява Бърдаров

Пандемията, съгласно Бърдаров, не е трансформирала и наклонността за обезлюдяване на дребните обитаеми места в страната.

„ Един от огромните проблеми на актуалните развити общества, освен на България, е големият % самотни възрастни хора. В България казусът е по-голям, защото те живеят в изолирани села и са напълно самотни. Не мога да кажа, че пандемията се е отразила на тази наклонност по някакъв метод, защото тя засегна огромните градове, дейните и младежи. В по-малките обитаеми места съвсем няма смяна в метода на живот. “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР