Пандемията с коронавируса все още е в критичен момент, въпреки

...
Пандемията с коронавируса все още е в критичен момент, въпреки
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: България е пример, че солидарността все още е в сърцето на Европейския съюз

Пандемията с ковид към момента е в сериозен миг, макар положителните вести, които се чуват през последните дни. Това съобщи в изявление за БНР ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„ Да, дръзвам да кажа, че започваме да чуваме по-добри вести, само че към момента сме в сериозен миг. Както вие отбелязахте, обстановката в най-засегнатите от пандемията страни като Италия и Испания е към момента трагична. Всички скърбим с тях, само че също по този начин им оказваме помощ колкото е допустимо в публичното опазване на здравето и стопанската система. “, разяснява Фон дер Лайен.

Тя обаче съобщи, че от България идват положителни образци в битката с ковид, посочвайки доброволческата активност на един български стартъп и бургаската опера, почнали да шият маски, които по-късно подаряват.

„ Има и други вълнуващи образци за готовност в България - чух за стартъп за бебешки облекла и спални чували, който е бил измежду първите, почнали да създават маски и който е почнал да ги раздава на служители на реда и на болничен личен състав. Също и че чиновници в бургаската опера употребяват личен материал, с цел да шият маски, които след това подаряват. Разбира се, в никакъв случай няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия. Всичко това са знаци, че обстановката в действителност е тежка, само че солидарността към момента е в сърцето на Европейския съюз “.

По думите на Фон дер Лайен в Европейска комисия са работили доста, с цел да се подсигурява, че стоките и услугите ще могат да минават свободно в Общия пазар.

„ В България границата беше блокирана, на граничните пунктове в Унгария имаше съвсем 50-километрови опашки. Тогава ние дадохме насоки за зелените коридори и бързо директно прекосяване, което съгласно мен докара до доста възстановяване на обстановката “, разяснява ръководителят на Европейска комисия.

Председателят на Еврокомисията сподели още, че с цел да се реализира концепцията за нов проект „ Маршал “, е нужна доста мощна финансова рамка за идващите седем години:

„ Всички сме съгласни, че ни е належащо голямо финансиране в нашите стопански системи, тъй че те да могат да създадат отскок, което ще е и най-хубавата инвестиция в нашето бъдеще. Смятам, че в случай че имаме поддръжката на мощна финансова рамка за идващите 7 години, ние на равнище Комисия ще можем да активизираме средства, които след това солидно да влагаме в стопанските системи, които пък толкоз ще се нуждаят от този рестарт. Според мен, изначално концепцията за проект „ Маршал “ е вярна, тъй като тя споделя: „ Страните дружно “.

„ Да се влага със знанието, че те се оправят по-добре, в случай че съседът просперира. Това е правилото на нашия общ пазар - всички ние знаем, че се оправяме по-добре, в случай че той е мощен, в случай че стопанските системи на страните-членки са мощни и на равноправна основа.

За тази цел разгадавам на европейските управляващи да влагат в страните членки посредством европейския бюджет, както към този момент споделих - като се активизира мощта на този бюджет, който съществува тъкмо поради това.

Добрата страна на европейския бюджет е в това, че всяка страна членка го познава, има доста бистрота, всички знаят разпоредбите, той е основан за конвергенция и кохезия, както и с цел да влагаме дружно и стратегически в нашето бъдеще “, посочи Урсула декор дел Лайен.

План " Маршал ", напълно направен от Европейски Съюз

" Да. Европейският бюджет и неговата капиталова мощ е за нашите 27 страни-членки ", акцентира Фон дер Лайен..

Интервюто на кореспондента на БНР в Брюксел с ръководителя на Европейска комисия, излъчено в предаването " Преди всички ", може да чуете от звуковия файл.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР