„Пандемията с COVID-19 изведе на показ неравномерното разпределение на медицински

...
„Пандемията с COVID-19 изведе на показ неравномерното разпределение на медицински
Коментари Харесай

ЕС трябва да вземе мерки за регулиране на трансфера на медицински специалисти от Източна към Западна Европа

„ Пандемията с COVID-19 изведе на показ неравномерното систематизиране на медицински експерти в Европейски Съюз. Виждаме, че в някои райони на Източна Европа здравните системи имаха проблем не толкоз с дефицита на медикаменти и инсталация, а с медицински сестри и лекари. Основната причина е миграцията на здравни експерти към страните от Западна Европа, което лишава източноевропейските страни от квалифицирани фрагменти, за чието развиване са вложени солидни запаси от техните бюджети. Затова съм уверена, че Европейски Съюз би трябвало да вземе ограничения за контролиране на прехвърлянето на медицински експерти от Източна към Западна Европа, с цел да не се допусне някои райони да останат без съответен достъп до здравни услуги “. Това съобщи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел пред немския канцлер Ангела Меркел по време на съвещание на групата на ЕНП в Европарламента в Брюксел.

В отговор Меркел се съгласи, че казусът е доста огромен, като уточни, че даже сред районите от някогашната Източна и Западна Германия има конкуренция за медицински фрагменти и наклонност тези в източните градове да не доближават. Канцлерът на Германия добави, че са нужни тласъци задържането на медицинските експерти и че възможни ограничения на европейско равнище не трябва да опонират на правилото на свободно придвижване на хора.

„ Конкуренцията е главен мотор на икономическия напредък, само че когато става въпрос за основни обществени системи като опазване на здравето, европейските страни би трябвало на първо място да са сътрудници. Може да се мисли за ограничения като краткотрайни квоти за медицински експерти на глава от популацията или изваждане на избрани вложения в здравните системи от сметката за държавния недостиг, с цел да се подтиква желанието на експертите да се развиват в родните си страни. Трябва да се мисли и за по-лесни процедури за привличане на медицински личен състав от трети страни, “ разяснява още Ева Майдел, която е член на комисиите на Европарламента по Промишленост, проучвания и енергетика, както и по Икономически и парични въпроси.

Меркел показа пред евродепутатите програмата на Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира при започване на юли. Основни цели са договаряне на проекта за възобновяване на Европейски Съюз от рецесията с COVID-19, реализиране на консенсус по дългогодишния бюджет на Съюза за интервала 2021-2027, битка с климатичните промени и усилване на отговорността на Европа в международен проект.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР