Пандемията, причинена от Covid-19, се отрази в световен мащаб, причинявайки

...
Пандемията, причинена от Covid-19, се отрази в световен мащаб, причинявайки
Коментари Харесай

Пристанището на Барселона с мерки за икономическото възстановяване от COVID-19

Пандемията, породена от Covid-19, се отрази в международен мащаб, причинявайки сериозна световна здравна и икономическа рецесия. Ефектът му стартира да отшумява в райони като Западна Европа, която последователно възвръща нормалността. Но негативното влияние върху стопанската система на тези страни се отразява върху благосъстоянието на техните жители, написа испанското издание La Vanguardia. 

Пристанището на Барселона, осъзнало, че би трябвало да бъде един от главните лостове за възобновяване, през цялото време стартира редица ограничения, които оказват помощ на производителните браншове и обществото да се измъкнат от актуалната обстановка. Тези ограничения, в началото предопределени да подсигуряват вярното действие на веригата за доставки, се уголемяват и приспособяват към потребностите на обществото и бизнес структурата. Първоначално се стартира шоков проект за стопански ограничения, с който пристанището на Барселона предоставя 56 милиона евро разполагаем на бизнес общността, с цел да издържи на удара от пандемията. Това са ограничения, ориентирани към освобождение на ликвидност, с помощта на предплатените заплащания към доставчиците и отлагането на заплащането на пристанищните такси и спестяванията за операторите посредством понижаване на ставките. 

Впоследствие, на изключително заседание на 10 юни съветът на шефовете на пристанището одобрява прилагането на първите ограничения от Плана за възобновяване. С първите утвърдени разпореждания, пристанището на Барселона ще активизира към 23 милиона евро в интерес на своите оператори до 2022 година, добавя изданието. 

Предвиждат се уникални отстъпки към % на претовареност през 2021 и 2022 година, които ще се ползват за контейнерните, многофункционалните, ро-ро и автомобилните терминали, с понижение на цената, варираща от 5 до 30% в взаимозависимост от типа и размера на трафика. А от друга - изменението на корекционните коефициенти, намаляващи таксата на потребление, която ще се ползва за кораба и върху стоката.

При пътническите терминали, които изцяло са спрели своята активност, както в региона на круизите, по този начин и в фериботите, защото влизането на хора в испанските пристанища е неразрешено, заетостта може да бъде понижена с до 60%.

Въпреки че използването на тези стопански ограничения ще значи доста понижаване на приходите, пристанището ще резервира вложенията си, които ще дефинират бъдещата му конкурентоспособност, като например електрифициране на доковете, развитие на висококачествена и надеждна 5G телекомуникационна мрежа, както и нарастване степента на автоматизация на инструментите за ръководство за целия логистичен бранш.

Covid-19 оказа негативно влияние върху интернационалната търговия и превоза на артикули. Следователно корабните компании са приспособили своите услуги към това понижаване на търсенето, като реорганизират своите постоянни линии и мащабите, които оферират по целия свят. От юни корабите MSC Sixin и MSC Gülsün, вторият по величина контейнеровози в света, свързват Барселона с пристанищата от Далечния Изток. Това демонстрира, че огромните корабни компании не престават да залагат на Барселона като един от центровете за дистрибуция на артикули сред Европа и Азия. 

Източник: La Vanguardia
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР