Пандемията подложи на изпитание не само здравната и образователната система

...
Пандемията подложи на изпитание не само здравната и образователната система
Коментари Харесай

COVID-19: Спорни въпроси от родители и отговорите им

Пандемията подложи на тестване освен здравната и просветителната система в странта, само че и всички родители и работещи хора, които се изправиха пред действителни проблеми, свързани с налагане на карантина, PCR проби и способи на предотвратяване в всекидневието. Въпреки насоките на здравните управляващи и отрасловите министерства, всеки ден пораждат проблеми, които би трябвало да се вземат решение. Ето отговорите на някои от противоречивите моменти. Дават ги Мария Шаркова правист по здравно право и  доктор Георги Миндов - общопрактикуращ доктор и ръководител на софийската гилдия от ефира на btv.
При позитивно дете с COVID-19 би трябвало ли да изследваме детето си? Не, катеоричен беше доктор Миндов. Не е наложително, само че след преценка на районния епидемиолог може да бъде назначено такова. Регионалната здравна ревизия (РЗИ) вземат решение кои тъкмо контактни лица да бъдат изследвани.
 Общински консултант е застрашен от затвор и сред 10 000 и 50 000 лева поради нарушение на Коронавирус карантина Общински консултант е застрашен от затвор и сред 10 000 и 50 000 лева поради нарушение на Коронавирус карантина
До 5 години затвор и санкция от 10 000 до 50 000 лв. заплашват общинския консултант от Каварна Красимир Кръстев - поради нарушение на кар...
Възможно ли е карантината да отпадне, в случай че на детето се направи PCR тест и той е с негативен резултат? " Няма подобен правилник все още в Закона за здравето. Това е най-честият въпрос, който сега ми се задава, освен за дете, и за възрастен. Когато има негативен резултат, няма експлицитен правилник, по който може да се анулира карантината. Разбира се, допустимо е, шефът на РЗИ да анулира предписанието си. Това е по негова преценка, след преценка на епидемиологичната обстановка. Не може да се промени, в случай че е бил първо позитивен, а след това негативен теста. ", отговори юристът Мария Шаркова.
Има ли нарушение на човешки права при наложително карантиниране на хора и изключително при деца? Този въпрос доста постоянно се слага още от март месец (бел.ред. - при налагането на изключителната епидемиологична обстановка). Когато приказваме за ограничаващи ограничения, постоянно преценяме дали са законосъобразни и пропорционални. В съответния случай карантината е планувана в закона. Дали е пропорционална значи - да е уравновесена, да не е несъразмерна и да е основана на съответни научни доказателства, разяснява Шаркова. Това значи, че е допустимо това да се случи. Трябва непрестанно да се ревизират тези правила, съгласно съществуващите научни данни, с цел да не са несъразмерни, добави тя.
Ако има дете с COVID-19 у дома, имат ли право и двамата родители на болничен лист? Да, и двамата, в случай че са работещи и обезпечени по Кодекс обществено обезпечаване. Тогава и двамата имат право. От персоналните си лекари, без значение дали са при един доктор или при разнообразни лекари, безапелационен беше доктор Миндов.
При дете с COVID-19, в случай че единият родител е в отпуск - майчинство, за развъждане на дете до 2-годишна възраст, може ли да употребява болничен и по какъв начин тъкмо се действа в този случай? По този въпрос се допитах до експерти в региона на осигурителното и трудовото право. Тяхното мнение е, че това е допустимо. Когато се употребява така наречен отпуск по майчинство, след първата година на детето, това е един застрахователен риск. Когато детето се разболее и би трябвало да го гледаме у дома - това е различен застрахователен риск. И тъй като става дума за два разнообразни осигурителни риска, няма спънка да се употребява тази опция, изясни Шаркова.
Трябва ли децата да бъдат проверявани от органите на реда, в това число и полицията, за това дали съблюдават карантината? Нека уточним кое е дете - от 0 до 18 година Защото до 12г. по Закона за протекция на детето, децата няма право да бъдат оставени сами у дома и без наблюдаване. То тогава по различен закон могат да бъдат глобени родителите - обществените вземат решение. Родителите носят отговорност без значение дали детето е карантинирано или не, изясни персоналният доктор.
 Едва 39 фамилии са кандидатствали за помощ поради деца под карантина Едва 39 фамилии са кандидатствали за помощ поради деца под карантина
Само 39 са постъпилите досега заявки за разпределяне на месечна помощ на родители, чиито деца са под карантина поради COVID-19. Тов...
Към кого би трябвало да се обърнем за болничен при положение на болно дете от COVID-19 - персоналният доктор или педиатъра? Личният доктор на детето, т.е. педиатърът, може да издаде болничният лист, сподели доктор Миндов. Тук би трябвало да разграничим случаите - болничен лист за крепко дете, сложено под карантина като контактно и такова, което е позитивно за ковид, изясни юристът.
Личният доктор има ли право под какъвто и да е претекст да отхвърля болничен на родител? Може, анализа се. Болничният трявба да бъде закономерен. Министерство на здравеопазването обаче споделя, че болничен на родител при болно дете има право. Това обаче не е наложително, тъй като не е написано като заповед. Има Наредба за здравната експертиза, където е написано тъкмо, изясни доктор Миндов.
Прооблем в Наредбата за здравната експертиза:
член 39 (1) Болничният лист за ггледане на деца от фамилията се издава еднолично от лекуващия доктор и в следните случаи:
за гледане на дете, посещаващо детско заведение, контактно със заразноболен, наложително карантинирано в дома - до изтичан на карантинния период;
 Огромен растеж на новите случаи на ковид у нас Огромен растеж на новите случаи на ковид у нас
Броят на доказаните случаи на ковид в България се усили доста и като безусловно число, и като % на позитивни тест...
(2) Не се издава болничен лист за гледане на здрави деца, оставени под карантина, които не посещават детски заведения.
Тук има недостатъчност, тъй като касае само децата в детски градини и ясли, акцентира персоналния доктор.
Правилото за наложителен болничен лист при болно от COVID-19 дете може да не важи за децата в учебно заведение, подчертаха и двамата специалисти.
" Детски заведения " не са дефинирани легално в нито в Наредбаа за здравната експертиза, ното в Кодекса за обществено обезпечаване. Това е въпрос на пояснение, което заради събитието, че не сме попадали в обстановка на всеобщо карантинирани деца в учебно заведение, не е конкретизирано, акцентира Шаркова.
Това не е проблем, успокои доктор Миндов. Искам да прикани всички персонални лекари в България: Издавайте си болничен лист умерено. Дали ще бъде заплатен или не (има такава възможност при решение на районните НОИ), само че все пак сме длъжни да го дадем. Друг е въпросът дали ще се заплати, разяснява доктор Миндов.
 И Втора британска езикова гимназия в София с първи случай на ковид И Втора британска езикова гимназия в София с първи случай на ковид
Ръководството на Втора британска езикова гимназия " Томас Джеферсън " в София заяви за първи открит с PCR тест случай на ковид...
Има риск да не бъде изплатен болничен лист, поради неразбираемото пояснение, което може да се реши с въвеждане на легална формулировка, акцентира юристът.
Имат ли право работодателите да ни спрат от отпуск или да не се съобразят с назначения болничен?  Не могат да не се съобразят с назначения болничен. При отпуск, зависи дали приказваме за заплатен или неплатен. По принцип работодателят има право да откаже отпуск по негово убеждение и преценка. Така че постоянно има подобен риск. Какво ще вършим тогава, не е доста ясно, разяснява Шаркова. Чисто механически болничният се изпраща на момента в Национален осигурителен институт от персоналния доктор, акцентира доктор Миндов.
На какъв брой дни болнични има право родителят? Ако е за карантината, тя се дефинира от РЗИ, нормално е 14 дни. Иначе родител има право на 60 дни болничен в календарна година. Но тук приказваме за всички болести, освен за ковид, акцентира общопрактикуващият доктор.
 
 
 Д-р Стойчо Кацаров: Рискът не е в ковид, а в хаоса в образованието Д-р Стойчо Кацаров: Рискът не е в ковид, а в хаоса в образованието
„ Наблюдава се един безпорядък в това по какъв начин продължава образователният развой, когато се открият носители на ковид от учители или ученици&...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР