Пандемията от отне много от обичайните ни навици и наруши

...
Пандемията от отне много от обичайните ни навици и наруши
Коментари Харесай

Учени: Не пейте „Честит рожден ден“ по време на пандемия

Пандемията от лиши доста от нормалните ни привички и наруши всекидневието ни. Изглежда, че в този момент ще стартира да краде и от нашите обичаи, изключително когато става въпрос за празнуване на рождени дни, написа БГНЕС.
Според проучване, извършено през август от учени от университета в Лунд, пеенето на класическата ария „ Честит рожден ден “ (Happy Birthday) може да бъде рисково, защото може да популяризира COVID-19 експоненциално по-бързо спрямо говоренето и дишането. В съпоставяне с говоренето, пеенето включва непрестанно присъединяване на гласа, по-високо налягане на звука, по-високи честоти, по-дълбоки вдишвания, по-високи пикови въздушни потоци и изговаряне на повече съгласни, настояват създателите на изследването в списание „ Aerosol Science and Technology “. Според тях тези фактори способстват за увеличение на издишаните излъчвания.
Използвайки високоскоростни камери за хващане на аерозоли и капчици, изпускани по време на пеене, учените откриха, че песни, които съдържат буквите " Б " и " П ", са преградни съгласни, които се произнасят посредством прекъсване на въздушния поток и слагане на двете устни дружно, създават повече излъчвания на частици. Силните и съдържащи доста съгласни песни също бяха нарочени за отговорни.
 Руски препарат понижава смъртността от COVID-19 Руски препарат понижава смъртността от COVID-19
Руският лекарствен артикул сурфактант-BL показва своята успеваемост в битката против коронавирусната зараза. Първоначално той е с...
Изследванията демонстрират, че колкото по-силно пее човек, толкоз по-голяма е концентрацията на аерозоли и капчици, като тяхното количество се усилва при произнасянето на съгласни, които създават в допълнение слюнка и, надлежно, усилват изстреляните през устата капчици.
Размерът на някои капчици е подобен, че те се отдалечават единствено на няколко дециметра от устата, преди да паднат, до момента в който други са по-малки и могат да продължат да висят в продължение на минути. Произнасянето на съгласни освобождава доста огромни капчици, а буквите Б и П водят класацията на най-големите разпространители на аерозоли, настояват от изследователския екип.
Повод за изследването е случай от месец март, при който беше документиран случай на разпространяване на COVID-19 в хоров колектив. В началото на пандемията хорова група във Вашингтон организира подготовка при съблюдаване на всички правила за обществено разграничаване и потребление на дезинфектант за ръце. Три седмици по-късно, обаче, 45 членове на групата са диагностицирани с COVID-19, трима от които са приети в болница, а двама са умряли. 
Учените стигат до заключението, че пеенето в групи може да бъде класифицирано като активност, представляваща риск от предаване на зараза. Те означават, че този риск може да бъде омекотен и даже предотвратен, в случай че се подхващат ограничения като разграничаване, подобаваща хигиена и вентилация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР