Пандемията от коронавируса ще предизвика тази година глобална рецесия, която

...
Пандемията от коронавируса ще предизвика тази година глобална рецесия, която
Коментари Харесай

Поредна корекция от МВФ: Очакваме рецесия поне като през 2008-2009 г.

Пандемията от ковид ще провокира тази година световна криза, която може да е по-дълбока от това, което последва финансовата рецесия от 2008-2009 година Но международната стопанска система би трябвало да се възвърне следващата година.

Това е следващата промяна в прогнозата на Международния валутен фонд, показана през днешния ден във Вашингтон от ръководещия шеф Кристалина Георгиева.

Тя приветства изключителните фискални дейности на доста държавни управления в помощ на опазването на здравето и отбраната на чиновниците и фирмите. Добри думи бяха казани и за централните банки, които още повече либерализираха паричната политика. " Но ще е нужно още повече, изключително на фискалния фронт ", добави Георгиева, представена от " Ройтерс ".

Изявлението ѝ бе предшествано от конферентен диалог с финансови министри и централни банкери от Г-20. Според нея те също се съгласили, че би трябвало да се подхващат солидарни ограничения в международен проект.

" Човешката цена за пандемията от ковид към този момент е неизмерима и всички страни би трябвало да работят дружно в отбрана на народите си и ограничение на икономическите вреди ", уточни тя. Очакванията на МВФ към този момент са отрицателни и предвиждаме " криза, която ще е най-малкото толкоз тежка, колкото световната финансова рецесия, или още по-зле ".

По рано този месец Георгиева предизвести, че международният напредък ще е под миналогодишната прогноза от 2.9%, само че се въздържа да приказва за криза. Броени дни по-късно се оказа, че главната опасност въобще не са комерсиалните войни, които бяха водещият проблем до Нова година. Прогнозата на МВФ е, че през 2021 година ще има възобновяване, само че Георгиева прикани държавните управления да подчертават през днешния ден върху сдържането на болестта и подсилването на здравните системи.

" Икономическият удар е и ще бъде мъчителен, само че колкото по-бързо спрем вируса, толкоз по-бързо и мощно, ще е възобновяване. " Тя уточни, че фондът е подготвен да отпусне големи средства на потърсилите помощ към 80 страни. Ако би трябвало, ще отпуснем целия кредитен потенциал от 1 трилион $, добави Георгиева, само че се разискват и други принадлежности.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (931)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР