Пандемията от коронавируса отвори очите на света за истинската природа

...
Пандемията от коронавируса отвори очите на света за истинската природа
Коментари Харесай

Foreign Policy: САЩ ще загубят Европа в Студената война след пандемията

Пандемията от ковид отвори очите на света за същинската природа на китайския режим - безчет публикации ни описват за това през последните няколко седмици. И може би създателите им не бъркат. В Европа обаче реакцията на Съединени американски щати, даже повече от реакцията на Китай, разтревожи надълбоко политиците и необятната общност. Това написа Ноа Баркин от немския фонд " Маршал " в материал за авторитетното списание Foreign Policy, представен от организация " Фокус ".
В понеделник бяха оповестени резултатите от изследване на фондация Körber и те служат като в допълнение удостоверение на гореизложеното. Резултатите са просто невероятни, те би трябвало да накарат съществено да се замислят всички тези хора във Вашингтон, които имат вяра, че ще бъде основан ръководеният от Съединени американски щати фронт против Китай вследствие на актуалната рецесия.
Резултатите от изследването демонстрират, че германците през днешния ден са разграничени съвсем на половина на въпроса кой е по-важният сътрудник - Вашингтон или Пекин, до момента в който 37% от интервюираните са избрали Съединени американски щати, 36% са избрали Китай. Тези данни демонстрират забележителна смяна спрямо резултатите от предходното изследване, извършено от Фондация Кьорбер през септември 2019 година Тогава германците дадоха на Съединени американски щати впечатляващо преимущество от 26% пред Китай.
Това не значи, че германците дават на Китай „ безвъзмезден билет “ и са подготвени да се съгласят с всичко. 71% от интервюираните германци са съгласни, че по-голяма бистрота от страна на китайското управление е могла да ограничи въздействието на ковид или даже да спре разпространяването на тази пандемия. Само 6% от интервюираните обаче са споделили, че техните отзиви за Китай са се влошили, до момента в който 73% от интервюираните считат, че техните отзиви за Съединени американски щати са се влошили по време на актуалната рецесия.
Какво значи всичко това? На първо място, това е изрично предизвестие. Малцина чакат бистрота от Китайската комунистическа партия (ККП). Много хора класират Съединените щати по по-висок стандарт и са е по-лесно да бъдат разочаровани, когато става въпрос за неуспеха на Вашингтон.
Нещо повече, мнението на германците за Съединените щати е измежду най-негативните в цяла Европа и това продължава откогато Доналд Тръмп се появи в Белия дом. Такъв беше казусът с президента Джордж Буш, само че мнението на германците внезапно се промени в позитивна посока незабавно откакто той бе сменен от Барак Обама като президент. Общественото мнение в Германия е изменчиво, без значение дали е положително или неприятно, а отношението му към Съединените щати е мощно повлияно от индивида, който седи в Овалния кабинет.
„ Мнението на германците за Съединените щати беше в свободно рухване даже преди рецесията, породена от кронавирус “, съобщи Нора Мюлер, изпълнителен шеф на фондация Кьорбер, в изявление за списание „ Форин Полиси “. „ Съмненията за дейностите на администрацията на Тръмп в подтекста на пандемията от ковид и хипотетичната липса на световно водачество в Съединените щати явно изостри отчуждението “.
От друга страна, немските политици би трябвало да вземат поради по-широки съображения, когато балансират връзките с Вашингтон и Пекин. Съединени американски щати са народна власт и тази страна споделя главните полезности с Европа. Докато Китай не е народна власт. Съединените щати подсигуряват сигурността на Германия, както и на други европейски страни в продължение на повече от 75 години. През по-голямата част от това време Китай беше ангажиран самичък със себе си.
Светът обаче се трансформира. Може би сме очевидци на възхода на азиатския век. Политиците в Германия и други европейски страни виждат смяна в геополитическите линии и това се отразява на техните калкулации. Те виждат по какъв начин Китайската комунистическа партия, която през първите седмици криеше данни за вируса и откакто вирусът се популяризира по света, стартира нападателна пропагандна и дезинформационна акция, като по този метод се опита да промени разказа в своя изгода. Те също по този начин виждат по какъв начин Китайската комунистическа партия сполучливо сдържа разпространяването на ковид вкъщи - макар че употребяваните за това тактики не са допустими за демократичните демокрации - когато си слагат такава задача. Поради тази причина китайската стопанска система наподобява се възвръща по-бързо. 
И когато погледнат Съединени американски щати, виждат безпорядък – в страната, където повече от 91 хиляди американци починаха в следствие от пандемията, политиците не са в положение да преодолеят несъгласията си и да работят единно. Те виждат администрация, която се отклонява от контактите с науката и от съдействието в миг, когато те са изключително нужни. И виждат президент, който наподобява е подготвен да приложи тактиката на „ изгорената земя “ в китайско-американските връзки, в случай че е належащо, с цел да избави намаляващите си шансове за преизбиране.
Важното е, че Тръмп се възприема в Европа не като причина за нарушение на естественото действие на Съединените щати, а по-скоро като признак на този развой или негов катализатор. Дори в случай че Джо Байдън седне в Белия дом идващия януари, парализиращият ерес сред партиите няма да изчезне. Същото може да се каже и за икономическите вреди, породени от рецесията, с която американците, както наподобява, въобще не са подготвени да се оправят след десетилетия на все по-малко способни държавни управления. Може би работата със Съединени американски щати ще бъде по-лесна, откакто Тръмп напусне. Но ще бъде по-лесно за какъв брой време? Реакцията на Съединени американски щати на ковид задълбочи тези подозрения в Германия, както и в други европейски страни.
Според изследване, извършено този месец от British Foreign Policy Group, единствено 28% от британците са изразили убеденост, че Съединени американски щати се държат отговорно по света и това е с 13% по-малко от януари т.г. Консервативните гласоподаватели, които преди този момент проявяваха доста високо равнище на доверие в Съединените щати, осигуриха най-значителната загуба на доверие.
В изследване, извършено от Ifop, французите бяха запитани този месец коя страна е в най-хубавата позиция да се оправи с главните проблеми през идващите десетилетия. Само 3% от интервюираните избраха Съединени американски щати. Проучване, извършено през април от изследователския институт SWG, сподели: 36% от италианците считат, че страната им би трябвало да се концентрира върху връзките с Китай, до момента в който 30% са избрали Съединени американски щати.
Това не значи, че Европа се придвижва към политика на равни дистанции към Съединени американски щати и Китай. От доста години насам нараства паниката по отношение на посоката, в която Китай се движи под управлението на президента Си Дзинпин: повече държавен надзор, повече контрол, повече заплашване отвън границите му. Това обаче не значи, че Европа ще продължи да демонстрира нерешителност, в случай че е належащо да се изправи на страната на Вашингтон и да се опълчи на Пекин.
Бихте ли се съгласили да се опълчите на учебния гамен дружно със остарял другар, в случай че този другар е обезсърчителен? А какво ще стане в случай че същият този другар стартира да ви тормози, както Съединени американски щати направиха с Европа по въпроса за съдаването на 5G мрежата? Очевидно Вашингтон в този момент прави същото във връзка с Обединеното кралство, настоявайки то да избере сред комерсиална договорка с Вашингтон или Пекин. Вероятно няма да желаете да се противопоставите на учебния хулиган с подобен другар.
Вместо това Европа се пробва да се застрахова. В момента тя договаря с Пекин за изцяло капиталово съглашение и взаимни дейности по изменението на климата. Заключването на тези покупко-продажби ще изисква доста време. Но в случай че те въпреки всичко бъдат подписани, и то по време на президентската акция в Съединените щати, това ще бъде още един сигнал, че Съединени американски щати губят Европа и я губят от своя главен външнополитически приоритет - Китай.
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР