Пандемията от коронавируса е безпрецедентна и последиците са всеобхватни. Затова

...
Пандемията от коронавируса е безпрецедентна и последиците са всеобхватни. Затова
Коментари Харесай

Борисов взе участие в срещата на върха на лидерите на страните от Централно-европейската инициатива

„ Пандемията от ковид е невиждана и последствията са всеобхватни. Затова е належащо да намерим най-резултатните и положителни способи да подпомогнем нашите жители и стопански системи, с цел да преодолеят рецесията и да възстановим естествения си живот във допустимо най-голяма степен “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на изявлението си в срещата на върха на държавните ръководители на страните от Централно-европейската самодейност (ЦЕИ), която се организира посредством видеоконферентна връзка.

Във фокуса на разискванията бяха здравните, икономическите и обществените последствия от пандемията от COVID-19, както и вероятните общи дейности за възобновяване в страните от района на ЦЕИ.

Премиерът Борисов означи пред своите сътрудници водачи, че националните ограничения бяха първият отговор на болестта, само че районното и световното съдействие са безусловно нужни за сполучливото справяне с краткосрочните и дълготрайните резултати от ковид.

„ Централно-европейската самодейност като платформа за районно съдействие с дълга традиция и действен потенциал може да даде скъп принос към нашите общи старания в борбата с COVID-19 “, съобщи българският министър-председател.

Той посочи значимостта на съгласуваните дейности, съдействието и солидарността, които през днешния ден имат основно значение. „ Настоящата обстановка демонстрира какъв брой свързани и взаимно подвластни сме, освен в Европейски Съюз, само че и с сътрудниците отвън него, изключително от прилежащите региони “, акцентира министър председателят Бойко Борисов по време на видеоконферентната среща.

Министър-председателят бе безапелационен, че с настъпването на вируса първокачествен приоритет за всички бе запазването на живота и здравето на хората, само че в това време интензивно се работеше по поддържането на потока от хора и артикули в границите на нужното и вероятното. „ Установяването на „ зелените коридори “, гарантиращи трафика на съществени артикули и съоръжение в границите на Европейски Съюз и прилежащите страни, бе от основно значение “, сподели министър председателят Борисов.

Той добави, че в духа на солидарността България оказа подпомагане на своите сътрудници при обезпечаване завръщането на техни жители. А в няколко филантропични интервенции страната ни подкрепя преноса и репатрирането както на жители на Европейски Съюз, по този начин и на жители на Сърбия, Република Северна Македония, Черна гора.

„ Благодарение на навременните и прецизни ограничаващи ограничения, България съумя да ограничи разпространяването на болестта. Сега, когато всички ние започваме да обсъждаме тактики и проекти за облекчение на ограниченията, би трябвало да останем бдителни и да следим развиването на обстановката “, обърна се Борисов към останалите водачи от ЦЕИ.

Членове на ЦЕИ са 17 страни: девет от Европейски Съюз (Италия, Унгария, Словения, Полша, Чехия, Словакия, България, Румъния, Хърватия), пет - от Западните Балкани (Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина) и три от Източна Европа, обект на Източното партньорство на Европейски Съюз (Молдова, Украйна, Беларус).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР