Пандемията от коронавирус се превърна в най-голямото предизвикателство пред образованието

...
Пандемията от коронавирус се превърна в най-голямото предизвикателство пред образованието
Коментари Харесай

Да върнем децата в училище, светът е изправен пред „поколенческа катастрофа“, зове ООН

Пандемията от ковид се трансформира в най-голямото предизвикателство пред образованието в историята,  като към средата на юни образователните заведения в 160 страни по света са били затворени,  а над 1 милиарда възпитаници са били наранени. Това съобщи през днешния ден генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от Ройтерс. По думите му 40 млн. са пропуснали предучилищната подготовка.

Според Гутериш вследствие на тези условия светът е изправен пред „ поколенческа злополука “, която може да докара до безвъзвратната загуба на човешки капацитет в голям мащаб и да подкопае десетилетия на прогрес в образованието.

Още преди началото на пандемията Гутериш предизвести, че светът е изправен пред „ просветителна рецесия “, защото над 250 млн. деца са били отвън просветителната система, а единствено една четвърт от младежите в междинните учебни заведения в разрастващите се страни напущат образователните заведения с добити „ съществени умения “.

Според прогноза на Организацията на Обединените народи за обучение, просвета и просвета – ЮНЕСКО, покриваща 180 страни по света, към 23,8 млн. деца и младежи от предучилищна възраст до университетска възраст са под риск от изпадане от образователната система през идната година поради пандемията от ковид.

„ Намираме се в основен миг за децата и младежите по света. Решенията, които държавните управления и техните сътрудници вземат в този момент ще окажат трайно въздействие върху стотици милиони младежи и вероятностите за развиване на редица страни през идващите десетилетия “, разяснява Гутериш във видео послание.

Главният секретар на Организация на обединените нации дефинира като най-съществен приоритет връщането на учениците в класните стаи.

„ След като локалното разпространяване на COVID-19 бъде подложен под надзор, връщането на учениците в учебните заведения и образователните институции, при допустимо най-безопасни условия, би трябвало да бъде главен приоритет “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР