“Пандемията от коронавирус се превърна в безпрецедентен тест за общества,

...
“Пандемията от коронавирус се превърна в безпрецедентен тест за общества,
Коментари Харесай

Станишев пред Обзървър: Европа трябва да действа мащабно веднага

“Пандемията от ковид се трансформира в невиждан тест за общества, държавни управления и институции. Тест за солидарността и хуманизма... Във всяка рецесия два момента са основни за политически отговор - скоростта и мащабът.
Затова е от изключителна значимост да вземем бързи решения и да приемем Европейски проект за възобновяване... Въпросът с икономическите ограничения в отговор на пандемията към този момент е незабавен!”

Тези заключения и още оферти за излаз от рецесията показва в своя разбор за авторитетното европейско издание EUobserver президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев. Статията беше оповестена директно преди срещата на финансовите министри от Еврозоната, които договориха пакет от ограничения за справяне с икономическите и обществени последствия от разпространяването на вируса на обща стойност 540 милиарда евро. Сред тях е и схемата SURE с фонд от 100 милиарда евро за битка с породената от пандемията безработица, на която Станишев обръща особено внимание в текста и е самодейност на комисарите от ПЕС Паоло Джентилони и Никола Шмит.

Президентът на ПЕС показва три политически риска пред Европа и вероятните политически и стопански отговори, с цел да не рухнат човешки животи и стопанските системи на страните-членки, а Европа да остане единна и цяла. “Ако политическите ограничения за възобновяване на европейската стопанска система не са задоволителни, доверието в Европа ще загасне вечно.”, предизвестява водачът на европейските социалисти. “Дори най-силните стопански системи, с най-голямо произвеждане, няма да се възстановят сами, в случай че всички техни съществени сътрудници са рухнали. Като държави-членки на Европейски Съюз или ще минем през това дружно, или ще потънем една по една.”, написа министър председателят на България, посрещнал началото на международната икономическа рецесия 2008-2009 година

Целият текст на публикацията:
https://euobserver.com/opinion/148023

Защо Европа би трябвало да работи огромно незабавно
Сергей Станишев, президент на ПЕС

Пандемията от ковид се трансформира в невиждан тест за общества, държавни управления и институции. Тест за солидарността и хуманизма. Но също предизвикателство, а и опция за политическо водачество за предприемане на ефикасни политики за отбрана на човешки животи, за подсилване на здравните системи и не на последно място за избавление на стопанските системи от колапс, а с това и на работните места на хората и на прихода им.

Някои към този момент настояват, че Европейски Съюз закъсня в реакцията си от здравна позиция за разпространяването на Коронавирус. Но не е прекомерно късно за дейности в отговор на икономическите последствия.

Има вяра, че първата вълна от COVID-19 ще бъда овладяна – колкото по-скоро, толкоз по-добре. Но към момента е прекомерно евентуално, че Европа ще се изправи пред нова смъртоносна вълна идната есен или зима. Докато не бъдат открити ваксина или лекарство, всички ще би трябвало да живеем в тази нова действителност.
Нашите страни, към този момент усещайки тежките стопански последици от COVID-19, се нуждаят от незабавна поддръжка. Въпросът с икономическите ограничения в отговор на пандемията към този момент е незабавен.

Налице са три огромни политически риска за Европейски Съюз. На първо място, усещането, че Европейски Съюз не прави задоволително, с цел да помогне и да откри общи решения. Това възприятие може да ускори реториката на анти-европейските сили на континента, които ще разгласят Съюза за ирелевантен. Второ, усещането за разделения сред обособени държави-членки, даже сред обособени нации. Ако някоя страна в Европейски Съюз се почувства изоставена, това би било последният удар по идеалите за общо благоденствие и взаимност, върху които е построена Европа. Трето, в случай че политическите ограничения за възобновяване на европейската стопанска система не са задоволителни, доверието в Европейски Съюз ще загасне вечно.

Във всяка рецесия два детайла са основни за политически отговор – скоростта и мащабът. Затова е от изключителна значимост да вземем бързи решения и да приемем Европейски проект за възобновяване.

Решенията, взети от Европейската комисия, са положително начало – цялостна еластичност в бюджетните разноски на държавните управления, повдигане на рестриктивните мерки за държавна помощ в условия на изключителна икономическа обстановка, поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключително състояние (SURE), както и други ограничения. Проблемът в този момент е дали Европейският съвет, без значение от обстановката, може да реализира единодушие за посоката на общи, огромни стопански дейности, както и всички ограничения, които би трябвало да ги последват. Този спор е блокиран в клопката на раздялите от предходната икономическа рецесия – въпросите за „ стягане на коланите “ и „ взаимното покриване на задълженията “.

Пътят оттатък безизходицата е да погледнем разногласието от друга вероятност. Първо, би трябвало да осъзнаем, че след неочакваното разпространяване на вируса, няма да има автоматизирано връщане към икономическата обстановка отпреди пандемията. По-голямата част от международната стопанска система е блокирана и симетричният потрес към този момент оказва надълбоко въздействие на всички нас. Второ, даже най-силните стопански системи, с най-голямо произвеждане, няма да се възстановят сами, в случай че всички техни съществени сътрудници са рухнали. Повече от ясно е – всички страни в Европейски Съюз сме в еднообразно състояние. Това води до умозаключение, от което няма по какъв начин да избягаме: методът би трябвало да бъде „ каквито и ограничения да са нужни за възобновяване на европейската стопанска система, ще бъдат взети “, употребявайки известната фраза на Марио Драги.

Ако следваме тази логичност и дейности, не би трябвало да изключваме авансово нито един стопански инструмент. Максимална готовност на европейски средства? Много добре, може да бъде бърз и еластичен метод да подкрепим държавните управления, с цел да спасят работните места и заплатите на хората. Капитализация на Европейската капиталова банка и съгласуван проект с националните насърчителни банки? Прекрасно – този метод може да обезпечи ликвидност на стотици хиляди дребни и междинни предприятия, както и средства за оцеляване и избавяне на работни места. Достъп до Европейския механизъм за непоклатимост и кредитна линия с разширени условия за всички страни, без предварителните условия от предишното? Това би било добре пристигнало, в случай че се обезпечат задоволително положителни условия за приемане на заеми за изключителни стопански и обществени разноски.

Дори с тези ограничения, неизбежно ще се надигнем пред действителността, че икономическата рецесия става асиметрична. Всички страдаме от следствията от разпространяването на COVID-19. В някои страни, стопанските системи не престават да действат, само че в други на процедура са в цялостен застой. Тази действителност е не поради вътрешни стопански политики, а в следствие от етапа и дълбочината на изключителната здравна обстановка. Ако една, две или повече страни са изправени пред риска от стопански колапс и станат жертва на реакции, повлияни от боязън, от страна на пазарите по какъв начин биха оживели останалите страни след задаващия се резултат на доминото? Дори работещите стопански системи с невисок държавен дълг ще бъдат застигнати от икономическа неустойчивост и възможното привършване на запасите си.

Спешно би трябвало да разработим кратковременен, средносрочен и дълготраен План за възобновяване, който включва всички вероятни механизми за обезпечаване на сигурност и възкръсване на стопанските системи ни и на обществата ни.
Това неизбежно би трябвало да включва еврооблигации, ориентирани към намиране на общ отговор на новата невиждана обстановка в мащаб, който ще подсигурява икономическото възобновяване на Европа.

Като държави-членки на Европейски Съюз или ще преживеем тази рецесия дружно, или ще потънем една по една. Никой няма да бъде пощаден. Днес се намираме в стадий от историята, който изисква кураж и мъдрост за намиране на правилните решения. Дълг на политическите водачи и институции е да подсигуряват бъдещето на Европа и благосъстоянието на хората.

.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР