Пандемията от коронавирус промени и стратегията на телефонните измамници. Преди

...
Пандемията от коронавирус промени и стратегията на телефонните измамници. Преди
Коментари Харесай

Инспектор: Схемата с коронавируса в телефонните измами не сработи

Пандемията от ковид промени и тактиката на телефонните измамници.

Преди броени дни беше хваната следващата група, работила от България и Румъния.

Беше предстоящо да включат в телефонните измами в ковид, само че тази скица не сработи, означи в предаването "Тази заран " по бТВ началникът на бранш "Измами " в Главна дирекция "Национална полиция " - гл. контрольор Златка Пандикова.

"През годината имаме единствено 4 довършени телефонни измами с потреблението на тази скица. Хората бяха наясно, че няма ваксина и лекарство против COVID-19 и надлежно измамниците не съумяха да ги вкарат в подвеждане и да вземат пари от тях ", изясни контрольор Пандикова.

Тя уточни, че сюжетът е позвъняване на лекар, който декларира на евентуалната жертва, че непосредствен или родственик е инфектиран с ковид и е належащо да бъде купена скъпа ваксина.

"Популярна е и схемата за осъществяване на полицейска интервенция за задържане на телефонни измамници, само че и позвънявания от доктор, като желае пари за преливане на кръвна плазма ", изясни още тя.

Тази година отчитаме спад с към 80% на телефонните измами, в съпоставяне на същия интервал за предходната година, заяви контрольор Пандикова.

"За последната разрушена група, която е работила и от територията на Румъния, имахме оперативна информация. Данните са, че групата е работила от началото на предходната година. В Румъния бяха лицата, които вкарват в подвеждане жертвите, както и тези, които набират и управляват мулетата. В България са били лицата, които са употребени като куриери или мулета за превозване на паричните средства откакто са взети от жертвите. С мулетата парите са стигали от България до Румъния, без да има физически контакт сред муле и лъжец. Възрастна жена даде 6600 лева на "ало " измамници за ваксина против ковид. До момента е потвърдена съпричастност към 8 действия, на стойност към 150 000 лв. “, сподели контрольор Пандикова.

Тя посочи, че са открити 6 лица, участници в незаконната група – трима са контрольори, а другите трима са куриери.

Един от най-фрапиращите случаи беше преди няколко години, когато възрастни мъж и жена от София бяха жертви на закононарушението съвсем една година, означи контрольор Златка Пандикова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР