Пандемията от коронавирус придобива все по-застрашителни размери по целия свят.

...
Пандемията от коронавирус придобива все по-застрашителни размери по целия свят.
Коментари Харесай

В борбата с COVID-19: защо витамин D е толкова важен и как да си го набавим

Пандемията от ковид придобива все по-застрашителни размери по целия свят. Лекари и специалисти се пробват да открият по какъв начин можем да се предпазим от рисковия вирус и какви са трендовете, които се срещат най-често при заболелите.

До стеснителен извод стигат лекарите от Испания, предава NOVA. Огромна част от всички пациенти с COVID-19 в тежко положение там страдат от дефицит на витамин D , а преди дни апел да прибавим витамини към защитните ограничения имаше и у нас.

Близо милион и двеста хиляди души в Испания са се сблъскали със болестта. Общото обаче при към 80% от тях е, че имат занижени равнища на витамин D в кръвта.

„ Едната доктрина е, че като паднат равнищата на витамин D, имунната система става по-ниска и става детонация “, разяснява докторът с български корени Чарлз Петков, който работи в незабавно поделение в Аликанте.
 7 признака, че сте преболедували ковид без да разберете  7 признака, че сте преболедували ковид без да разберете  7 признака, че сте преболедували ковид без да разберете  7 признака, че сте преболедували ковид без да разберете
Според него неналичието на витамин D в организма при болните постоянно се дължи и на изолацията. Затова поучава всички, които са карантинирани, да излизат на слънце на терасата или в допълнение да си набират от витамина. Но с изключително внимание, с цел да не предозират: „ Витамин D се натрупва. Не е като витамин C, който може да излезе посредством урината. Той се натрупва. “

Запитан на какво може да навреди, Петков дава отговор: „ Може да даде доста промени в цялото тяло – бъбреците да работят по различен метод, както и щитовидната жлеза да работи по-малко “.

Ако сте открили, че имате недостиг на витамин D, консултирайте се с вашия доктор. Той ще ви даде насоки какво да консумирате и дали е належащо да се отбиете в аптеката.

Витамин D може да се набави както от слънчевата светлина, по този начин и от някои храни и питиета. Ето кои са те:
 10 храни и питиета, богати на витамин D  10 храни и питиета, богати на витамин D  10 храни и питиета, богати на витамин D  10 храни и питиета, богати на витамин D
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР