Пандемията от коронавирус предвещава края на ерата на глобализацията. Това

...
Пандемията от коронавирус предвещава края на ерата на глобализацията. Това
Коментари Харесай

Идва ли краят на ерата на глобализацията

Пандемията от ковид предвещава края на ерата на глобализацията. Това предизвести немският историк и началник на Института за модерна история Андреас Виршинг, наблягайки, че обстановката с COVID-19 е довела до смайващо понижаване на подвижността в света съвсем до нула, написа националният всекидневник Die Welt, представен от Агенция " Фокус ". 

" Има доста доказателства, че 2020 година ще остане в историята като началото на края на епохата. Въпреки че към момента не можем да твърдим това сигурно, към този момент има признаци, изключително когато става въпрос за глобализацията ", уверен е историкът. 

Виршинг, който е и началник на Катедрата по модерна история в Университета в Мюнхен, е на мнение, че ерата на интернационализация и глобализация от последните 50 години, ще претърпи обилни промени, в случай че въобще продължи да съществува.

" Международната подвижност - значим белег на глобализма - съвсем изчезна към този момент шест месеца, което просто е поразително. Международното разделяне на работния развой, което усили глобализацията, ще бъде подложено на тест. Пандемията разкри зависимостта на Европа и Запада от азиатски артикули като маски или медикаменти. Това няма да остане без последици. Значението на националните страни, което за някои в ерата на глобализацията към този момент не изглеждаше толкоз значимо, ще се ускори още веднъж ", счита той. 

Според немския историк националните страни и подчинените им управляващи и институции са единствените играчи в региона на политиката и администрацията, способни да работят в подтекста на рецесията с ковид и да вземат решения за затварянето на границите. Нито една интернационална организация и асоциация, като СЗО или Европейски Съюз, не са били в положение да подхващат ефикасни ограничения, отбелязва Die Welt.

Ерата на глобализацията, с необятното й изтриване на границите и възходящото свободно придвижване на финанси, артикули и хора, се забави доста.
Според Виршинг пандемията от ковид мъчно може да се съпостави с предходни повратни точки. По време на последните огромни грипни епидемии през 1957 и 1968-1970 година са взети по-малко фрапантни ограничения. 

" В този смисъл е правилно да се каже, че през днешния ден сме изправени пред най-голямото предизвикателство след Втората международна война. Не би трябвало обаче да забравяме, че рухването на Стената и краят на комунизма с едно натискане на бутон трансформираха изискванията на живот на милиони хора в Европа. Но това беше политическо събитие и от напълно друг диаметър. Обществените настроения в този момент са прекомерно оптимистични и не дават отговор на действителното положение на нещата. Икономическото влияние на пандемията ще бъде извънредно. Има заплаха от нескончаем срив в търсенето и огромен брой банкрути и разорения на компании ", споделя той. Историкът се опасява и от " още по-ожесточени политически решения, макар цялото незадълбочено единение ". 

Виршинг предвижда, че " границите ще имат по-голямо значение още веднъж и можем единствено да се надяваме, че свободата на придвижване в Европа - едно от найголемите достижения на Европейски Съюз - няма да бъде нарушавана дълго ". 

Историкът обаче не има вяра, че пандемията ще промени коренно хората. Според него пандемията може по-скоро да се трансформира в катализатор за към този момент съществуващите трендове. " Това може да значи позитивно развиване, да вземем за пример за запазване на климата, софтуерни нововъведения или по-критично отнасяне на всеобщия туризъм ", счита историкът. 

Кризата обаче може да предизвика и обществено неравноправие и шовинизъм, предизвестява немският вестник Die Welt. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР