Пандемията от коронавирус, подобно на всички кризи, е дезориентиращата, изтощителна

...
Пандемията от коронавирус, подобно на всички кризи, е дезориентиращата, изтощителна
Коментари Харесай

Сега приоритетите са други

Пандемията от ковид, сходно на всички рецесии, е дезориентиращата, изтощителна и бързо разрастваща се. Всеки ден сме заливани с нова информация, която в доста случаи към този момент е изцяло остаряла и нерелевантна на идната заран.

В тези условия на неизясненост, бизнес водачите са изправени пред голям брой сложни избори, всеки един от които наподобява върви ръка за ръка с неприемливи в никоя друга обстановка финансови или човешки жертви. Някои компании взеха решение краткотрайно да затворят порти, а други трансформираха целия си бизнес, с цел да се приспособят към работата от разстояние и ограниченията за обществено разграничаване. Това са решения, които имат голямо влияние върху живота на чиновници, вложители, снабдители и клиенти, подвластни от работата на тези компании.

Един от отличителните белези на рецесията, е че статуквото просто не може да бъде непокътнато - смяна е неизбежна и не всичко може да бъде избавено. По един или различен метод, тази рецесията с ковид засегна множеството хора по света. Всички сме сложени под голямо напрежение, което води до реактивно и не изцяло разумно държание, а в някои случаи и до парализа. Реактивното взимане на решения ни дава илюзията за надзор, само че в последна сметка не носи триумфи, защото му липсват ясни цели и фокус. Парализираните водачи губят надзор върху обстановката и се трансформират в пасивни наблюдаващи. За това е толкоз значимо ръководителите да имат верните цели по време на рецесия.

Какво е приоритет?

Успешното спешно ръководство изисква приоритизиране. Задаването на няколко съществени целта в най-ранния стадий на рецесията дава на водача нужните опорни точки, които да му оказват помощ при взимането на сложни решения, в това число евентуалните съкращения на личен състав, затваряне на бизнеси и проблеми с веригата за доставки. Приоритетите са по едно и също време котва, която ви оказва помощ да се придържате към обстоятелствата на обстановката, и  барометър, които да ви помогне да оцените успеваемостта на взетите от вас решения. Те оказват помощ на водача да прави сложни избори, които да дават отговор на полезностите и дълготрайните цели на компанията. Приоритетите също по този начин понижават хаоса и дават изясненост – две неща, които са от сериозно значение за ръководството по време на рецесия.

Приоритетите и задачите обаче са две разнообразни неща. Целите са част от процеса на обмисляне. Те са мечтани крайни резултати, достижения, които да зачеркнете от листата си, откакто ги реализирате.

Както споделя шеф на Генералния щаб на Пруската войска Хелмут декор Молтке по време на войните за обединяване на Германия „ Нито един проект не претърпява срещата с съперника “.

Дневните цели могат да оказват помощ за центрирането на бизнеса, само че поради бързо изменящата се конюнктура те елементарно може да се изгубят смисъла си на идващия ден. Тук на напред във времето излизат целите. Те натъртват на положението на мозъка и настройките на хората, вместо на външни фактори, дейности и стремежи резултати. По време на рецесия водачът губи надзор върху редица фактори, само че не и върху целите на компанията. Те са звездите, които демонстрират пътя напред.

Основните въпроси, които ще ви оказват помощ да зададете вашите цели

Задаването на цели е извънредно персонална задача. Ето няколко въпроса, които вие и вашия екип би трябвало да си зададете, с цел да разберете какви са вашите цели:

Какво е най-важното нещо, което би трябвало да бъде непокътнато в изискванията на рецесия? (репутация, връзки с клиенти, експeртиза, развиване по значим проект).

Какви черти и качества желаете да демонстрирате в границите на рецесията?

Ако погледнете обратно във времето 10 години, откакто рецесията завърши, ще бъдете ли горди от метода, по който сте подходили към нея?

Има ли съответни морални или етични правила, на които смятате, че би трябвало да обърнете особено внимание в този миг?

Кои връзки желаете да поддържате и запазите по време на тази рецесия “

Как желаете да бъдете възприети от останалите? (спокойни, премерени, смели)

Какво би ви предиздвикал да се гордеете с метода си към рецесията, даже и тя да приключи неприятно за вас и вашия бизнес?

Приоритетите може да включват както относително ясни и съответни концепции като „ отбрана на чиновниците “, „ слагане на клиентите преди всичко “ и „ опазване на капитала “, по този начин и по-общи  и всеобхватни хрумвания като „ да се грижим за нашата общественост “, „ да бъдем образец за всички в нашата промишленост “. Нужен ви къс лист с 2 до 4 целта, към които би трябвало да се придържате.

Задаването на цели е лъжливо елементарно, на както при всички огромни хрумвания, те изискват време и размисъл. Няма да вземете единствено верни решения. Няма да имате нужните запаси, време и благоприятни условия, с цел да се справите с всяко предизвикателство. Ако обаче имате приоритет, към които се придържате, ще знаете, че сте насочили качествата си върху отбраната на тези неща, които в действителност имат значение.

......................

Меридит Парет , създател и основен изпълнителен шеф Ravenyard Group и Арън Соломън, шеф на компанията, за Fastcompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР