Пандемията от коронавирус особено силно засегна малките и средните предприятия

...
Пандемията от коронавирус особено силно засегна малките и средните предприятия
Коментари Харесай

МВФ алармира за опасности пред малките фирми от нарастващата пазарна мощ на големите компании

Пандемията от ковид изключително мощно засегна дребните и междинните предприятия (МСП), причинявайки всеобщи загуби на работни места и други отрицателни стопански въздействия. Сред тях е и по-малко забележимият, само че сериозен проблем, за възходящото пазарно въздействие на преобладаващите компании, които стават още по-мощни, защото техните по-малки съперници изчезват., измежду създателите на който е и Кисталина Георгиева, ръководещ шеф на фонда*.

По мотив проучването на МВФ, в обява в блога на фонда Кристалина Георгиева написа, че основните индикатори за пазарна мощност нарастват, в това число повишение на цената по отношение на разноските и концентрацията на приходите измежду четирите най-големи играча в даден бранш, включително и дигаталния. Част от това се дължи на нараствания брой на банкрути, защото пандемията докара до отпадане на конкуренцията.

"Поради пандемията изчисляваме, че тази централизация на приходите измежду най-големите играчи в този момент може да се усили в развитите стопански системи с най-малко толкоз, колкото през 15-те години до края на 2015 година Дори в тези браншове, които се възползваха от рецесията, като цифровия бранш, преобладаващите играчи са измежду най-големите спечелили. Затова в този момент е по-важно от всеки път да се обезпечат равни условия за всички. Правителствата ще би трябвало да създадат това в браншове, вариращи от пивоварната до лечебните заведения и цифровите технологии ", отбелязва в блога на МВФ Кристалина Георгиева.

Трябва ли тази наклонност да продължи десетилетия да се утежнява?

Повишената пазарна мощност, провокирана от пандемията в доста промишлености ще изостри наклонността, която продължава повече от четиридесет години. Например, в международен мащаб цената на обществените компании в развитите стопански системи, които се търгуват на фондовите тържища, е повишена приблизително с повече от 30 % от 1980 година насам.

Разбира се, високите маржове на облага постоянно са били естествената премия за сполучливите компании, чието преимущество е реализирано посредством нововъведения, успеваемост и усъвършенствано обслужване. Помислете по какъв начин Ikea промени метода, по който купуваме мебели, или по какъв начин Apple трансформира пазара на мобилни телефони.

Напоследък, обаче, в доста промишлености все по-често виждаме признаци по какъв начин поради пазарната си мощност преобладаващите компании нямат мощни съперници. От МВФ са пресметнали, че в разнообразни браншове фирмите, които са имали най-високи маржове на цената за дадена година, имат съвсем 85% късмет да останат с високи маржове на облага и през идната година.

Пример за това са огромните софтуерни компании: компаниите, подкопаващи пазара, които смъкнаха предходните водачи преди двадесет години, стават все по-мощни играчи, които не са обект на същия конкурентен напън както преди две десетилетия. В този случай обвързваните с пандемията резултати се допълват от мощни основополагащи сили като мрежови резултати и икономии за сметка на мащаба и обсега на бизнеса.

Ролята на сливанията и придобиванията

В доста браншове в този момент следим наклонност към понижаване на динамичността на бизнеса. Да разгледаме да вземем за пример, едно ново индустриално дружество, което не може да излезе отвън своя местен пазар, или нов търговец на дребно, който е заставен да понижи цените си поради огромен съперник, който краткотрайно продава артикули на цени под тяхната себестойността, с цел да не допусне нови участници на пазара.

Всичко това са пропуснати благоприятни условия във връзка с икономическия напредък, основаване на работни места и по-високи приходи. Изследването на МВФ демонстрира по какъв начин някои компании управляват заплатите на пазарите на труда, като заплащат на чиновниците си под равнището на тяхната пределна продуктивност.

Един от факторите, допринасящи за тези трендове, е увеличението на броя на покупко-продажбите за сливания и придобивания, изключително с присъединяване на преобладаващите компании на пазара. Макар че сливанията и придобиванията могат да понижат разноските и да подобрят качеството на продукта, те могат също по този начин да отслабят тласъците за нововъведения и да усилят способността на компанията да предлага продукцията си на по-високи цени. Сериозна угриженост провокират покупко-продажбите за сливания и придобивания с присъединяване на преобладаващи компании, които способстват за понижаване на динамичността на развиване на бизнеса във всички браншове, като въздействат негативно върху икономическия напредък на всички съперници и техните разноски за научноизследователска и развойна активност. Това е изключително притеснително в изискванията на невисок напредък на продуктивността, акцентират от МВФ.

Изводът е, че бизнес интензивността спада, когато преобладаващите компании подписват повече покупко-продажби за сливания и придобивания.

Ето и петте рекомендации на МВФ към държавните управления

И по този начин, какво могат да създадат държавните управления? Искаме да подчертаем пет предпочитани цели, чието значение зависи и от юрисдикцията.

Първо, антимонополните органи би трябвало да упражняват нараснала зоркост при реализирането на надзор върху сливанията и придобиванията. Антоминополен надзор върху транзакциите следва да се ползва във всички подобаващи случаи, в това число поглъщания на дребни участници на пазара, които могат да разширят бизнеса си, с цел да се конкурират с преобладаващи компании. Например Германия и Австрия неотдавна дефинираха прагове върху цената на договорката по отношение на стойностите на оборота на добитото сдружение. Оценките на минали сливания също могат да оказват помощ за възстановяване на успеваемостта на използването на разпоредбите за конкуренция.

На второ място, органите за защита на конкуренцията би трябвало да бъдат по-активни в използването на възбраните за корист с господстващо въздействие и по-често да прибягват до пазарни изследвания, с цел да разпознават нездравословните дейности даже при липса на обявени нарушавания на закона. Проучване от 2018 година на австралийската млечна промишленост показва изгодите от такава процедура, което докара до нови правила договаряне сред фермери и преработватели.

Трето, належащо е да се положат огромни старания за обезпечаване на конкуренция за производството и продуктивността, в това число и за пазара на труда. В този случай ще бъде от голяма важност интензивно да се ползват правила за попречване на сключването на съглашения сред фирмите да не притеглят нови чиновници, да вземем за пример. Забраните за работа в конкурентни компании, след овакантяване или уволняване, включени в трудовите контракти в секторите на търговия на дребно и за бързо хранене също затрудняват служащите да преминат към по-високоплатени работни места, изключително за нискоквалифицираните служащи.

Четвърто, антимонополните органи са длъжни да следят цифровата стопанска система, в която се употребяват огромни масиви от данни и технологии за изкуствен интелект, което усилва изгодите за огромните компании. Осигуряването на благоприятни условия за транспорт на данните и оперативна съгласуемост на системите може да улесни новите компании да се конкурират с одобрени участници на пазара. Като образец за това по какъв начин регулирането може да обезпечи прехода сред системите и да усъвършенства благосъстоянието на потребителите, спомнете си по какъв начин Европейският съюз усили равнището на конкуренцията преди двадесет години, като разреши на потребителите да запазят номера на мобилния си телефон, когато сменят оператора.

И най-после, пето, ресурсите са от значително значение. Например в Съединените щати общият бюджет за Федералната комерсиална комисия и Антимонополния отдел към Министерството на правораздаването е към половината от това, което е бил преди четиридесет години, като % от Брутният вътрешен продукт, само че в действително изражение е доста по-голям, поради повишаването на Брутният вътрешен продукт. В доста юрисдикции може да са нужни вложения за по-нататъшно разширение на експертния опит в промишлеността на фона на бързите софтуерни промени. Обединеното кралство неотдавна разгласи основаването на нов отдел за цифрови пазари, който да контролира преобладаващи платформи като Гугъл и Фейсбук.

Многообещаващи първи признаци на усъвършенствания

Добрата вест е, че водещи страни, в това число Европейския съюз и Съединени американски щати, към този момент интензивно преразглеждат своите съществени антимонополни политики. Тези проверки основават благоприятни условия, които не би трябвало да се пропущат. Политиците би трябвало да подхващат дейности в този момент, с цел да предотвратят по-нататъшни скокове на пазарната мощност на обособени компании, които могат да попречват икономическото възобновяване.

Тази смяна ще промени нашите стопански системи посредством дълбоки структурни промени, които би трябвало да подкрепят възхода на млади, бързо разрастващи се компании, които вършат нововъведения и основават висококачествени работни места. Те заслужават равни благоприятни условия и късмет за триумф.

По-широката политическа поддръжка за МСП също е значима, защото доста дребни предприятия към момента не могат да се възползват от държавните стратегии, предопределени да оказват помощ на фирмите да получат достъп до финансиране по време на пандемия. Тъй като възобновяване се усъвършенства и ограниченията за поддръжка последователно ще се отстраняват, още по неотложна ще бъде задачата за гарантиране на жизнеспособните МСП да имат достъп до финансиране, с цел да не се окажат в още по-неравностойно състояние спрямо по-големите компании.

*Другите създатели на изследването на МВФ:

Федерико Дж. Диас е икономист в отдела за структурни промени към изследователския екип на МВФ. Преди да се причисли към фонда, той е работил в Бостънската федерална аварийна банка. Той е лекар по стопанска система от Университета на Уисконсин в Медисън.

Ромен Дювал е заместник-директор на изследователския отдел на МВФ, където управлява активността по структурните промени. Преди това той е работил в Азиатско-тихоокеанския департамент на МВФ, а преди да се причисли към фонда, в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Той е лекар на науките в парижката Сорбона.

Даниел Шварц е юрист в Службата по въпросите на страната към правния отдел на МВФ. Преди това той е работил като антитръстов юрист в интернационална адвокатска адвокатска фирма и в Органа за финансово държание на Обединеното кралство. Завършил e право и стопанска система.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР