Пандемията от коронавирус нанесе бърз и масов шок“, който предизвика

...
Пандемията от коронавирус нанесе бърз и масов шок“, който предизвика
Коментари Харесай

Световната банка с нова мрачна прогноза за възстановяване след кризата

Пандемията от ковид нанесе „ бърз и всеобщ потрес “, който провокира най-широкия срив на международната стопанска система от 1870 година макар невижданата държавна поддръжка, заяви Световната банка.
Очаква се международната стопанска система да се свие с 5,2 % през тази година - най-лошата криза от 80 години, само че огромният брой страни, които търпят стопански загуби, значи, че мащабът на спада е по-лош от всяка криза от 150 години, съобщи Световната банка в последния си отчет за световни стопански вероятности.
" Това е надълбоко отрезвяваща вероятност, като рецесията евентуално ще остави дълготрайни белези и ще докара до огромни световни провокации ", съобщи вицепрезидентът на групата на Световната банка за обективен напредък, финанси и институции Сейла Пазарбазиоглу.
Дълбочината на рецесията ще докара до 100 млн. души в последна беднотия - по-лоша от предварителната оценка на 60 милиона , сподели тя пред кореспонденти.
И до момента в който основаният във Вашингтон заемодател за развиване проектира възобновяване към 2021 година, съществува риск втора вълна от експлоадиране на пандемията да подкопае възобновяване и да трансформира икономическата рецесия във финансова, която ще се изрази във „ вълна от несъблюдение на финансовите отговорности
Икономистите се надпреварват да мерят въздействието на рецесията, която оприличиха на световна естествена злополука, само че огромният размер на въздействието в толкоз доста браншове и страни затруднява изчисляването и прави прогнозите за всяко възобновяване много несигурни.
Според най-лошия сюжет световната криза може да значи стесняване от осем %, съгласно отчета.
Но Пазарбазиоглу предизвести: " Като се има поради тази неустановеност, по-нататъшното понижаване на вероятностите е доста евентуално. "
Въпреки че през тази година съвсем единствено Китай вижда сдържан напредък, дълбочината на забавянето на втората по величина стопанска система в света ще попречи на вероятностите за възобновяване на разрастващите се страни, изключително на експортьорите на артикули, предизвести Световната банка.
Докато Китай ще следи растеж на Брутният вътрешен продукт единствено с един %, сподели Световната банка, останалите прогнози са мрачни: Съединени американски щати -6,1 %, еврозоната -9,1 %, Япония -6,1 %, Бразилия -8 %, Мексико -7,5 % и Индия - 3,2 %.
И нещата могат да се влошат, което значи, че прогнозите ще бъдат ревизирани още по-надолу, предизвестиха от банката.
Макар и трагична, актуалната прогноза не доближава до Голямата меланхолия, в която се следи стесняване в международен мащаб с 14,5 % от 1930 до 1932 година, до момента в който следвоенният спад през 1945-1946 година е 13,8 %, съгласно Световната банка.
Все отново на фона на към момента разрастващата се пандемия остават някои „ извънредно високи “ опасности за вероятностите, изключително в случай че заболяването се задържи или отскочи, което докара до налагане на управляващите на ограничавания, които биха могли да създадат спада до осем %.
„ Прекъсванията в активността биха отслабили способността на бизнеса да остане в употреба и да обслужва дълга си “, предизвестяват в отчета.
Това от своя страна би могло да увеличи лихвите за кредитополучателите с по-висок риск. „ Тъй като равнищата на дълга към този момент са в исторически максимуми, това може да докара до каскадни неизпълнения и финансови рецесии в доста стопански системи “, се споделя в известието.
Но даже в случай че плануваното за 2021 година 4,2 % световно възобновяване се осъществя, „ в доста страни дълбоките рецесии, провокирани от COVID-19, евентуално ще тежат върху евентуалния резултат за години напред “.
Вижте още:
Световната банка: 60 милиона души ще са в последна беднотия поради коронавируса
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР