Пандемията от коронавирус може да струва на световната икономика над

...
Пандемията от коронавирус може да струва на световната икономика над
Коментари Харесай

Мрачна прогноза за световната икономика

Пандемията от ковид може да коства на международната стопанска система над 4.1 трилиона $ - или към пет % от международната продукция. За това предизвести Азиатската банка за развиване.

Пандемията срина и пазарите на акции, които от ден на ден изпадат в рецесия, защото анализаторите не могат да плануват какъв брой дълго ще продължи епидемията.

В света няма стопанска система, която да не е наранена и опустошена от ковид, - такива са американската, европейската, и обособените стопански системи на разнообразни страни, сочат анализите на банката.

Към момента предстоящото отрицателно влияние върху стопанската система е еквивалентно на близо 5% от международната продукция, само че в случай че пандемията продължи, то това ще се окаже най-тежката рецесия за международната стопанска система от най-малко век насам.

Ако епидемията бъде овладяна в идващия месец, то загубите могат да спаднат до 2 трилиона $.

При изолираност на милиарди хора, изцяло спряла стопанска система и загуби на бизнеса, Азиатската банка за развиване чака растеж на Брутният вътрешен продукт с 2.2%, което е най-бавният растеж след рецесията т 1998 година, когато бе маркиран една 1.7% стопански напредък.

Прогнозите на банката са, че епидемията и резултатите от нея няма да преминат най-малко до края на годината, а постепенно рестартиране на международната стопанска система може да се чака едвам през 2021 година

Все още, обаче, по света има нови огнища на COVID-19 и продължителността на пандемията не може да бъде планувана.

Икономическият напредък в Китай - една от най-големите международни стопански системи, може да се забави до 2.3% тази година по отношение на 6.1% през 2019 година

Загубите за китайската стопанска система досега се правят оценка на близо 5% от Брутният вътрешен продукт на страната, или към 628 милиарда $.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР