Пандемията от коронавирус може да струва на световната икономика над

...
Пандемията от коронавирус може да струва на световната икономика над
Коментари Харесай

Пандемията може да струва над 4 трилиона долара на световната икономика

Пандемията от ковид може да коства на международната стопанска система над 4.1 трилиона $ - или към пет % от международната продукция. За това предизвести Азиатската банка за развиване.

Пандемията срина и пазарите на акции, които от ден на ден изпадат в рецесия, защото анализаторите не могат да плануват какъв брой дълго ще продължи епидемията, предава Нова тв.

В света няма стопанска система, която да не е наранена и опустошена от ковид, - такива са американската, европейската, и обособените стопански системи на разнообразни страни, сочат анализите на банката.

Към момента предстоящото отрицателно влияние върху стопанската система е еквивалентно на близо 5% от международната продукция, само че в случай че пандемията продължи, то това ще се окаже най-тежката рецесия за международната стопанска система от най-малко век насам.

Ако епидемията бъде овладяна в идващия месец, то загубите могат да спаднат до 2 трилиона $.

При изолираност на милиарди хора, изцяло спряла стопанска система и загуби на бизнеса, Азиатската банка за развиване чака растеж на Брутният вътрешен продукт с 2.2%, което е най-бавният растеж след рецесията т 1998 година, когато бе маркиран една 1.7% стопански напредък.

Прогнозите на банката са, че епидемията и резултатите от нея няма да преминат най-малко до края на годината, а постепенно рестартиране на международната стопанска система може да се чака едвам през 2021 година Все още, обаче, по света има нови огнища на COVID-19 и продължителността на пандемията не може да бъде планувана.

Икономическият напредък в Китай - една от най-големите международни стопански системи, може да се забави до 2.3% тази година по отношение на 6.1% през 2019 година Загубите за китайската стопанска система досега се правят оценка на близо 5% от Брутният вътрешен продукт на страната, или към 628 милиарда $. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР