Пандемията от коронавирус, която засегна целия свят, до голяма степен

...
Пандемията от коронавирус, която засегна целия свят, до голяма степен
Коментари Харесай

Имотният пазар поема в нова посока: Търсят се къщи и апартаменти с двор

Пандемията от ковид, която засегна целия свят, значително промени метода ни на живот и навиците ни. Това предстоящо се отрази и на имотната промишленост. Части от сектора към този момент следят признаци на смяна измежду желанията на потребителите, които се преориентират към по-различни парцели.

Пазарът на парцели в България от началото на изключителното състояние мина през няколко стадия. Първоначало беше подложен на „ пауза “ както се показаха специалисти в региона, по-късно стартира да се приспособява към новия метод на работа и се появи засилен интерес към онлайн огледите на парцели.

В момента, месец и половина след въвеждането на изключителното състояние в страната, пазарът на парцели поема в нова посока. Все повече хора започнаха да търсят къщи или жилища с дворове както в града, по този начин и в прилежащите дребни обитаеми места. Около това мнение се сплотиха водещи специалисти в сектора.

Търси се парцел с двор

„ От началото на април е налице засилено търсене на къщи – за последните 2 седмици 40% от запитванията ни в огромните градове са за подобен вид парцели. Като аргументи за интереса можем да изведем актуалното изключително състояние и опциите, които дава животът в къща – излизане навън в личен двор, успокоение, сигурност “, сподели за Economic.bg Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на организацията за недвижими парцели „ Адрес “.

На същото мнение е и изпълнителният директоер на Bulgarian Properties Полина Стойкова, която споделя, че в нейната организация и преди изключителното състояние е имало подобен интерес, само че сякаш след въвеждането му той доста се е засилил и пазарът стартира да се развива все по-динамично в тази посока. „ В момента хората са на стадий изследване. Търсят парцели, преглеждат предложения и вършат поръчки за огледи. Струва ми се, че към този момент има сигнали за това, че този сегмент ще се разраства даже и след рецесията “, споделя тя.

И двете са на мнение, че основаването на наклонност е сложен развой и не става бързо, само че ползата несъмнено е значителен. „ Създаването на трендове на пазара на жилища е муден развой. Не можем да чакаме в границите на месец настройките на купувачите да се трансформират съществено. Интересът, който следим сега, е по-скоро опипване на почвата. Хората интензивно преглеждат предложения, интересуват се от предлагането, само че е рано да приказваме за растеж при покупко-продажбите с къщи. Още повече, държанието им е подбудено най-много от изключителното състояние и изискванията, в който живеем сега “, споделя Тенекеджиева.

„ Тенденцията за търсене на парцели, които са в ненарушим допир с природата, е към този момент не просто съвременна, а витално нужна и също така доста красива “, споделя Ивета Тодорова, старши съветник в Luximo. „ Периодът е извънредно забавен за нас, тъй като на пазара останаха дейни клиентите със сериозна мотивация да купуват или продават. Реалните срещи, които организираме, са в пъти по-малко, само че процентът на осъществени покупко-продажби след тях е доста по-голям спрямо интервала преди пораждане на изключителната обстановка “, споделя още тя.

Няма спор, че разразилата се пандемия от ковид и последвалата изолираност, и стопирането на доста икономически браншове, ще има доста отрицателни резултати за стопанската система. Според Полина Стойкова обаче рецесията може да ни донесе и нещо позитивно. „ Смятам, че рецесията ще даде подтик на пазара на парцели в по-голяма част от страната. Ще се увеличи ползата към българските курорти и българските села “, споделя тя.

Каква е цената на „ лукса “ да живееш в апартамент с градина

„ Има интерес към комплекси в Симеоново и Драгалевци, които са безусловно в гората. Това обаче не са единствено висок клас парцели, тъй като в този момент да вземем за пример продаваме жилища във " Витоша ", които са със личен парк цените са към 1000-1100 евро на квадратен метър. За съпоставяне в центъра на София цените доближават 2000 евро. Друго, което се следи е, че хората желаят към този момент нещо по-готово, т.е. наложително с акт 16 “, споделя Стойкова. Тя прецизира, че при къщите е по-различно, тъй като една къща в " Бояна " да вземем за пример е много по-скъпа и не всеки може да си я разреши.

По отношение на това по какъв начин рецесията ще повлияе като цяло на цените на парцелите специалистите са на мнение, че е прекомерно рано да се вършат прогнози. „ За момента във връзка с цените виждаме, че всички са в позиция на изчакване. Има някои обособени промо предложения, само че като цяло към момента няма наклонност на корекции на цени. Може би по-скоро ще има някакъв интервал, в който размерите ще спаднат, само че цените ще се задържат. В последната седмица след Великден към този момент пазарът много се раздвижи. Вижда се привикване с режима и ограниченията “, споделя изпълнителният шеф на Bulgarian Properties.

По думите ѝ съгласно данни на организацията през първото тримесечие на 2020 година се е следило нарастване в цените на парцелите в София с 4% спрямо година по-рано. И прогнозите на компанията са, че в случай че има промяна във връзка с цените на жилищата в резултат на рецесията, то тя ще е в посока връщане на равнищата от 2019 година

Търсене vs. предложение

В момента търсенето е по-активно спрямо предлагането. Постепенно купувачите заемат по-силната позиция на пазара. Някои чакат оживление в цените, а други употребяват момента да сключат преференциална договорка като упорстват за по-големи отстъпки, споделя Гергана Тенекеджиева.

„ Продавачите, които не бързат да осъществят договорка, ще са в изчакваща позиция поради по-ниските от предстоящите предложения, които ще получават за парцелите си. Продажбите са главно от клиенти, излизащи от инвестиция. Ако преди COVID-19 притежателите продаваха жилищата си, с цел да си купят по-големи парцели, то в този момент следва противоположната наклонност, следена и през миналата рецесия. Хората ще продават огромните си жилища, търсейки по-малки жилища, за усъвършенстване на разноските “, споделя още тя. /economic.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР