Пандемията от коронавирус, която засегна тежко света, има сериозни последици

...
Пандемията от коронавирус, която засегна тежко света, има сериозни последици
Коментари Харесай

БНБ трябва да позволи по-дълъг мораториум върху заемите

 Пандемията от ковид, която засегна тежко света, има съществени последствия за стопанската система на Европейския съюз. Повечето държави-членки създават изключителни стратегии в помощ на бизнеса и популацията, които имат за цел да смекчат последствията от пандемията. Най-щедра в това отношение е програмата на Германия, която е подготвена да отпусне до 25% от Брутният вътрешен продукт в поддръжка на своя бизнес и жители.

В редица държави-членки се разисква въпроса за налагането на мораториум върху заплащанията по заемите. Тъй като поради самоизолирането и карантината, наложена в редица страни-членки, е затруднено естественото действие на стопанската активност, на дневен ред бе подложен въпросът за краткотрайното отсрочване на заплащанията по заемите.

В тази връзка би трябвало изключително да се подчертаят навременните дейности на Европейския банков орган. За първи път революционно и в точния момент той взе решение да анулира и смекчи доста от регулациите, които до момента се изискваха от всички търговски банки в Европейския съюза, а освен в еврозоната. Това дава опция на банките да се усещат доста по-свободни при договарянията със своите клиенти. Целта е да се усъвършенства положението на платеца и по едно и също време с това да не се стига до растеж на неприятните заеми, което пък на собствен ред удря по самия имидж на комерсиалните банки.

Българската национална банка дружно с Асоциацията на комерсиалните банки се заеха предходната седмица да осъществят тези условия на процедура. Централната банка сложи период от 5 дни, който изтича през днешния ден.

Асоциацията е подготвила проект за мораториумите върху заемите на жителите и компаниите. Той ще включва, съгласно предварителната информация, всички отговорности обслужвани постоянно до 1 март. Срокът за кандидатстване ще бъде до края на юни и самото отлагане ще бъде единствено за 6 месеца. Тук главният въпрос, който следва е за какъв брой месеца е нужна тази мярка. В множеството европейски страни се разискват до 12 месеца.

Всички са наясно, че интервалът на мораториума не може да трае до безспир, тъй като тогава ще се наруши стабилността, а тази дума има доста бездънен смисъл точно при банките. Но в това време България е измежду страните от Европейски Съюз, която може да си разреши един по дълъг период. В изгода на едно такова по-щедро предложение от страна на комерсиалните банки приказва тяхното положение и третирането на отлагането на вноските от надзора.

При настоящето положение на банките интервалът може да бъде много дълъг до 1 година, в случай че Българска народна банка позволи това отсрочване и да не трансформира заемите в неприятни, тъй като това би разрушило положителната финансова адекватност на банките. Друга причина в интерес на един по-дълъг интервал на мораториум върху заемите е това, че банките са в доста по-добро положение по отношение на предходната финансова рецесия от 2008-2009 година

В Европейския съюз също могат да се срещнат образци, където въпросът за мораториума се взема решение в интерес на един по-дълъг интервал от време. Това са страни, които са значими търговски сътрудници на България и крупни вложители в нашата стопанска система, а също по този начин страни с близки до нас параметри. В първия случай става дума за Италия и Австрия, а към втория спада Румъния.

Още в самото начало на рецесията с ковид, който засегна извънредно тежко Италия, Рим взе решение на 17 март да отпусне пакет от 25 милиарда евро. Този пакет наред с месечна дотация от 600 евро за 5 милиона служащи, в това число тези, които са самонаети, включи мораториум върху изплащането на заеми за дребни и междинни предприятия, в това число ипотечни.

На 3 април Австрия вкара наложителен мораториум върху заплащанията по заемите за консуматори и дребни компании, наранени от пандемията от ковид. Мярката покрила почти 3 милиона заема, разгласи финансовият министър Гернот Блюмел, представен от Ройтерс. Държавата също по този начин ще подсигурява 90% от заемите на компании в размер до 120 милиона евро или на тримесечния им оборот. Тази помощ обаче идва със възбрана на погашение на дивиденти за една година и условие за “строго ограничение " на заплащанията на бонуси за членовете на бордовете.

Нашата северна посестрима Румъния, с която България върви в група от влизането си в Европейски Съюз, също се скланя в посока на по-дълъг интервал на " кредитна почивка “. Неотдавна финансовият министър Флорин Къцу разгласи във Facebook, че е постигнал единодушие с Националната банка и с банковата система да отсрочат заплащанията на вноски по заеми за 9 месеца. Тази мярка ще важи за всички румънци, които желаят пролонгация – както физически, по този начин и юридически лица.

Отлагането може да бъде поискано документално и изпратено онлайн до банките. Според Къцу Румъния би трябвало да мисли не толкоз за този 9-месечен интервал, а за намирането на решение по-късно.

Това негово изявление, което прочее се споделя и от множеството прозорливи европейски държавници, предприемачи, банкери и интелектуалци демонстрира, че битката с ковид ще бъде продължителна и няма да трае единствено няколко месеца или в границите на оповестените към този момент и удължени изключителни положения в европейските страни. Трябва да помислим за спасяването в дълготраен проект на бизнеса и жителите и това може да стане като всеки внесе своята милостиня и се откаже от егоистичното гонене на личните си ползи в името на общото избавление, написа още " БГНЕС ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР