Пандемията от коронавирус и наложената социална изолация, която принуди стотици

...
Пандемията от коронавирус и наложената социална изолация, която принуди стотици
Коментари Харесай

Невиждано поскъпване на селските имоти у нас, за съборетина броят по 30-50 бона

Пандемията от ковид и наложената обществена изолираност, която принуди стотици хиляди българи да останат по домовете си, безусловно взриви пазара на недвижими парцели у нас.
Най-голямо търсене се вижда при покупко-продажбите с недвижими парцели по селата и селските къщи. Преди рецесията подобен вид парцели можеха да бъдат открити на цени от 1 000 лева в неприятно положение и с къща за срутване, до най-много 25 000 лв. за обитаема сграда с двор на до 40 километра от София.
В момента цените на парцелите означават няколкостотин процентов растеж, като за имот отвън регулация на до 100 километра от регионалните градове се заплаща що се касае за две къщи в обичайно положение преди пандемията. Така къщите, които са пред сриване и не стават за живеене, само че са до 40 километра от регионален град, към този момент могат да бъдат купени за към 30 000 – 50 000 лв., предава БГНЕС.
Резкият растеж на цените на селските парцели се дължи на желанието на хората да могат да излязат на въздух и измежду зеленина на своя територия, без да се преценяват с възможни наложени бъдещи рестриктивни ограничения при свободното придвижване на хора поради последващи талази на епидемията.
С оглед новите условия и новите цени на парцелите, обаче, не всеки може да си разреши да си купи имот или къща на село, даже парцелът да е надалеч и в неприятно положение.
Това е мотив за следващото удостоверение на истината, че българите са извънредно изобретателни. Във Фейсбук даже към този момент има група "Имот чартърен без наем ", в която консуматори от цяла България се сплотяват в това едни да отдават, а други да намират парцели за стопанисване без наем. В групата към този момент членуват над 44 хиляди консуматори, които търсят да стопанисват непознат парцел, без да заплащат наем.
Обявите са извънредно разнопосочни – част от хората търсят просто селска къща за обитаване, тъй като след пандемията нямат средства да заплащат наем или са останали без квартира; а друга част желаят да имат къща на село без задължения да заплащат ипотека, трети пък желаят някой да населява селската им къща, с цел да я опазят от крадци, а двора – от подивяване.
Въпреки богатото предложение на къщи и парцели из цялата страна, подобаващи за непретенциозен метод на живот /стаи, здрав покрив, кухня, тоалетна и двор/, главното търсене на къщи е към столицата и към морето. Разбира се, там се намират и минимум свободни парцели.
Немалко хора търсят и непознат дом за стопанисване по планините и планинските села, с цел да се усамотят там, или да гледат свои възрастни близки на чист въздух и лична храна. Има и такива, които желаят да гледат животни на независимост, да развиват пчеларство или да стопанисват лична зеленчукова градина.
Популярност измежду родителите набират и така наречен „ наставнически кооперативи “, които работят на доброволни начала като летни детски лагери. В тях децата имат опция да посетят място в провинцията – било измежду гора или до езеро, в което се учат да садят и отглеждат зеленчуци, плодове и дървета, както и учат света и природата към себе си.
Домове чартърен, само че без наем, търсят и голям брой създатели, които имат потребност от рестарт и търсят ентусиазъм от природата, само че не могат да си разрешат целогодишно поддръжка на парцела, нито пък имат знания или предпочитание да се занимават със зеленчукови или овощни насаждения, само че биха се радвали на природата.
За да бъдат обезпечени правата на притежателя, само че и на ползвателя, сред двете страни се подписва специфичен двустранен контракт. В него са разказани правата и отговорностите на двете страни, като документът наложително би трябвало да бъде нотариално удостоверен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР