Пандемията от коронавирус и мерките срещу разпространението на заразата са

...
Пандемията от коронавирус и мерките срещу разпространението на заразата са
Коментари Харесай

Световното потребление се е свило с 3,8 трлн. долара заради пандемията

Пандемията от ковид и ограниченията против разпространяването на болестта са коствали 3,8 трилиона $ на международната стопанска система и са оставили без работа 147 млн. души. Това сочат данни от ново изследване на университета на Сидни, представено от Brinkwire.com.

Изследването, считано за първия опит за премерване на цялостното икономическо въздействия на пандемията, демонстрира, че най-тежко обиден е туристическият бранш, който пострада след затварянето на границите на редица страни и анулацията на голям брой полети – изключително в Азия, Европа и Съединени американски щати. Според екипът, изготвил отчета, точно загубата на световна съгласуваност е довела до „ икономическо заразяване “, предизвиквайки съществени разстройства в търговията, туризма, енергетиката и финансовите пазари.

Според проучването международното ползване е понесло най-големи вреди – свивайки се с 4,2%, или 3,8 трилиона $. Тази сума е равна на брутният вътрешен артикул на Германия – четвъртата най-голяма стопанска система на планетата.

От тези загуби, 536 милиарда $, или към 21%, се дължат на свиването на интернационалната търговия.

От началото на рецесията са били съкратени 147 млн. работни места, което е довело до изгубени приходи от заплати в размер на 2,1 трлн. Долара – 6% от общите приходи от заплати.

„ Тези обилни разтърсвания на пазара на труда ще продължат, до момента в който пандемията не бъде овладяна “, разяснява създателите на изследването.

„ Още повече, последващите стопански шокове евентуално ще окажат по-голямо въздействие върху количеството и качеството на предлаганите работни места. Те също по този начин ще обиден тежко уязвимите групи, като имигрантите и неквалифицираните служащи, които може да не съумеят да се приспособят към режим на работа в цифровата среда “, прибавя те.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР