Пандемията от коронавирус е тежко изпитание и за милиони мюсюлмани.

...
Пандемията от коронавирус е тежко изпитание и за милиони мюсюлмани.
Коментари Харесай

Коронавирус: Ще се откажат ли мюсюлманите от свещения месец Рамазан?

Пандемията от ковид е тежко тестване и за милиони мюсюлмани. Много страни ограничиха всеобщите събирания на хора, заради което останаха затворени и доста джамии.

Поклонението в Мека сега е немислимо, Саудитска Арабия краткотрайно затвори свещеното място. А към този момент се задава и свещеният месец Рамазан, който стартира на 23 април. През него мюсюлманите постят, спазвайки заръките на пророка Мохамед - да се хранят и да одобряват течности единствено вечер - след залез слънце.

Рамазан без събирания

В изискванията на сегашната зараза обаче постенето е прекомерно проблематично. Продължителното отнемане на организма от храна отслабва съпротивителните му сили, а това може да улесни развиването на заболяването.

Йордания ще забрани молитвите в джамии по време на свещения месец Рамазан

Знае се в действителност, че ислямският набожен пост важи единствено за тези, чието здраве не е застрашено. Затова възрастните и заболели хора, както и бременните дами и дребните деца, не са длъжни да съблюдават строгия пост. Това изключение в този момент би могло да се трансформира в общо предписание.

Особено спорен в сегашната пандемия е вечерният обред, с който се поставя завършек на дневния пост. Тогава нормално се събират цели фамилии и техните другари за групова молитва и вечеря. В изискванията на обществено разграничаване обаче сходни събирания са прекомерно рискови.

В доста страни бяха анулирани груповите трапези за бедните и нуждаещите се - даже управляващите в строго религиозния Иран не разрешиха събирането на огромни групи хора, общите вечери и молебствия.

Мюсюлманите в Германия също се настройват за празник с доста ограничавания. Централният съвет на мюсюлманите съгласува ограниченията за мюсюлманския празник Рамазан с спешния кабинет. Независимо от някои клюки и подправени вести, съгласно които рестриктивните мерки за религиозните служби на мюсюлманите щели да отпаднат в чест на Рамазана, остава в действие тъкмо противоположното: всички религиозни служби, в това число и християнските, сега не се организират. Когато в една джамия в Берлин се пробваха да нарушат тази възбрана, полицията нахлу, с цел да прекъсне провеждащата се там петъчна молитва.

Без Рамазан тази година?

Сегашната рецесия от ковид може да има тежки последствия за доста мюсюлмански общности.

Защото даренията, които се събират по време на свещения месец Рамазан, са значим източник на приходи за тях. Затова от Централния съвет на мюсюлманите се притесняват, че поради изчезналите дарения тази година доста от общностите няма да могат да работят и след отшумяването на пандемията.

Все още не е ясно дали свещеният за мюсюлманите празник изобщо ще се състои тази година. Различните ислямски религиозни течения вземат решение този въпрос по друг метод.

Иранското държавно управление наподобява е решило да се съобрази с рекомендациите на лекарите, оповестяват ирански медии. А влиятелният египетски университет „ Ал Азхар ", който съставлява висш престиж за болшинството сунитски мюсюлмани, разгласи, че ще се съобрази с рекомендациите на Световната здравна организация (СЗО).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР