Пандемията от коронавирус е най-голямата криза на нашето време, заяви

...
Пандемията от коронавирус е най-голямата криза на нашето време, заяви
Коментари Харесай

ООН обяви пандемията от коронавирус за най-голямата криза на нашето време

 Пандемията от ковид е най-голямата рецесия на нашето време, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от Асошиейтед прес.

Гутериш откри вчерашното онлайн среща за международното опазване на здравето с апел за световна взаимност пред рецесията и изиска от развитите страни да поддържат здравните системи на страните, които изпитват дефицит на запаси.

Пандемията беше водещата тематика на срещата, която съгласно първичните проекти трябваше да се организира в Берлин.

" Никой не е в сигурност от COVID-19. Никой не е в сигурност, до момента в който всички не сме в сигурност от вируса ", съобщи немския президент Франк-Валтер Щайнмайер. " Дори тези, които се оправят с вируса в личните си граници, остават пандизчии в тези граници, до момента в който той не бъде надвит другаде ", акцентира той.

Броят на инфектираните е над 42 милиона, а смъртните случаи досега са над 1 милион, напомня АП.

Междувременно СЗО разгласи, че върхът за най-вече нови случаи на ковид по света е бил усъвършенстван за трети следващ ден.

СЗО е записала през вчерашния ден 465 319 новозаразени. В петък случаите са били 449 720, а в четвъртък - 437 247.

В петък генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус предизвести, че планетата и изключително Северното полукълбо е в " сериозен миг " от пандемията. Новите случаи се усилват експоненциално в прекалено много страни, акцентира той и предвижда, че " идващите месеци ще бъдат доста сложни ".

Италия записва 21 273 нови заразявания с ковид, най-големия регистриран брой за денонощие от началото на пандемията, съобщи ДПА. Предишният връх бе от през вчерашния ден - 19 644.

Службата за гражданска отбрана регистрира и 128 нови смъртни случая и 1208 пациенти с ковид в интензивни отделения, което е с 80 повече спрямо предходното денонощие и най-големият брой от 7 май.

Общо инфектираните от началото на пандемията са 525 782, а общият брой на жертвите доближи 37 338.

В Италия от на следващия ден минимум за един месец се постановат нови ограничавания поради епидемиологичната обстановка - затварят се фитнеси и спортни зали, басейни и кина, понижава се работното време на кафенета и заведения за хранене, маските на открито са наложителни, напомня Асошиейтед прес. Целта е да запазим здравето и стопанската система, сподели министър председателят Джузепе Конте.

Франция заяви също за следващ рекорден брой новозаразени за денонощие - 52 010, съобщи Ройтерс. Вчерашните данни бяха за 45 422 случая. Починали са още 116 души, с които смъртните случаи стават 34 761, заяви Франс прес.

С новите данни Франция излиза на пето място в света по брой случаи на инфектирани с ковид - 1 138 507, след Съединени американски щати, Индия, Бразилия и Русия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР