Пандемията от коронавирус доведе до крах на петролния пазар само

...
Пандемията от коронавирус доведе до крах на петролния пазар само
Коментари Харесай

Американският петрол е с отрицателна цена за пръв път в историята

Пандемията от ковид докара до провал на петролния пазар единствено за по-малко от два месеца.

Цена на американския нефт на борсата в Лондон ICE

Увеличаване

Цена на американския нефт на борсата в Лондон ICE

Преглед на оригинала Смаляване
Свръхпредлагането и свитото търсене в Съединени американски щати води до запълване на складовете. Цените на американския недопечен нефт за първи път в историята станаха негативни. Котировките на фючърсите за май на американския лек нефт WTI, които изтичат във вторник, се намалиха до негативна стойност от -37.63 $ за барел в понеделник на стоковата борса NYMEX в Ню Йорк. Това е срив от 55.90 $ по отношение на петък и е най-ниската цена от 1946 година - доказателство за свръхпредлагането на пазара в Съединени американски щати след налагането на карантина поради разпространяването на болестта с вируса по света и терзанията на вложителите, че спадът на търсенето на суровината ще продължи.

Освен това договорката на ОПЕК+ и страните от Г-20 за рекордно понижение на добива не докара до стремежи резултат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Супер ниски цени за един ден

Трябва обаче да се има поради, че историческото намаляване на цената на американския нефт звучи по-скоро атрактивно, само че действително няма по какъв начин да се отрази трагично на пазара. Причината е в това, че фючърсите за май с негативни цени изтичат на 21 април. Поради това те съвсем не се търгуват, а защото продавачите желаят да се освободят от тях, в тази ситуация даже са съгласни да платят за това.

Юнските фючърси върху американския нефт също се намалиха през днешния ден - с 16%, само че цената им е малко над 21 $ за барел. Другият значим бенчмарк - брентът, поевтиня с 8% до 25.80 $.

Технология на цените

В множеството случаи на борсовата търговия с нефт контрактите с доставка след няколко месеца са по-скъпи от тези с най-близка доставка. Сега вложителите са обезпокоени поради запълването на хранилищата и това оказва сериозен напън на стоковата борса NYMEX, тъй като фючърсните контракти за май изтичат този вторник. При този тип контракти нормално няма действителна доставка на суровината, а те се употребяват като ориентир за спот пазара, при който стоката доближава до купувача. В края на приключването на фючърсния договор вложителите ги продават и купуват подобен за идващия месец. В случая с фючърсите за май, в случай че се стигне до доставка, това би трябвало да стане в центъра на NYMEX в Кушинг, където може и да няма свободен склад при започване на идващия месец. Това кара притежателите на договори, които са прекомерно малко, защото другите играчи на пазара към този момент са ги продали, да се освободят от тях непременно, заради което се стигна до историческия срив в понеделник.

Много нефт в хранилищата

През миналата седмица американският нефт загуби съвсем 20% от цената си. От началото на годината понижението е съвсем с 85 %, като тогава американския вид се търгуваше за към 60 $.

Причината за срутва на цените са препълнените петролни хранилища в Съединени американски щати. Мерките против ковид накараха американската нефтена промишленост да понижи производството с най-големия размер от 1946 година насам. Рафинериите обаче търсят все по-малко недопечен нефт и запасите от него не престават да се усилват.

Основният фактор за днешното рекордно поевтиняване на WTI е растящият размер на петрола, съхраняван в складовете в Кушинг, Оклахома, които са основният център за дистрибуция на петролния пазар в Северна Америка. Само през последните три седмици 16 млн. барела са влезнали в складовете за нефт - заради ниското търсене на гориво в страната.

В същото време складовете за предпазване на плаващи танкери се правят оценка на рекордните 160 млн. барела в световен мащаб, само че и те в скоро време могат да бъдат попълнени предвид на трагично намаляващо ползване вследствие на международната криза поради пандемията.
Сделката на ОПЕК+ стабилизира цената на петрола от сорта брент в Северно море, настояват анализаторите на Bank of America. " Но тя направи малко за повишението на цените на петрола в Северна Америка ", оповестява Financial Times.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР