Пандемията от корнавирус доведе до невиждана парализа на световната икономика.

...
Пандемията от корнавирус доведе до невиждана парализа на световната икономика.
Коментари Харесай

Един положителен ефект от парализата, която предизвика COVID-19

Пандемията от корнавирус докара до невиждана парализа на международната стопанска система. По целия свят дребни, междинни и огромни бизнеси затвориха порти поради ограничаващите ограничения против разпространяването на COVID-19. От квартални магазинчета, през локални предприятия до интернационалните индустриални колоси. Пандемията засегна всички, написа Си Ен Би Си.

Има обаче и един позитивен резултат от вирус – спад на престъпността в световен мащаб.

Американският мегаполис Чикаго, прочут като един от градовете с най-високи равнища на престъпност в Съединени американски щати, регистрира 42% спад на арестите, свързани с разпространяване на опиати, в седмиците след приемането на карантинните ограничения в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Според експертите по наказателно право понижението се дължи значително на обстоятелството, че наркодилърите нямат различен избор, с изключение на да изчакат утихване на икономическия срив и възобновяване на търсенето.

„ Информацията, която получавам, е че те не могат да движат стоката си. Не могат да я продават на никое място “, разяснява Джоузеф Лопес, юрист, който  представлява търговци на дрога.

Като цяло престъпността в Чикаго е намаляла с 10% от началото на епидемията в Съединени американски щати - наклонност, която се следи по целия свят. Дори в районите с най-високи равнища на принуждение, отвън дейните военни зони, се регистрират по-малко грабежи и убийства.

Въпреки това чиновниците на реда се притесняват от скок на недокладваните случаи на домашно принуждение и от взрив на престъпността при анулацията на ограниченията или оставянето им в действие за по-продължителен интервал.

В американската история рядко е имало спадове на престъпността с двуцифрени проценти. Може би най-известният случаи е този на Ню Йорк през 90-те години на предишния век, когато престъпността в града пада с към 40% в границите на три години. Това прави следените през днешния ден резултати още по-впечатляващи, защото става въпрос за интервал от няколко седмици.

Нивата на престъпност са на рекордно ниски равнища и в раздираната от неравноправие Латинска Америка

„ Убийствата са по-малко и гангстерите не тормозят хората толкоз доста “, споделя Едиардо Пердомо, 47-годишен строителен служащ от Сан Салвадор. „ Мислят, че те се опасяват да не заловен вируса и не излизат по улиците “.

През предишния месец в столицата на Салвадор са били регистрирани приблизително две убийства дневно, откакто преди няколко години бе регистриран отблъскващ връх от 600 убийства в границите на един месец.

Понижението значително се дължи на по-строгите ограничения за сигурност и постигнатото помирение сред някои от най-големите банди в страната. Анализатори обаче настояват, че ограниченията против свободното придвижване на хората също се отразяват на статистиката.

В Перу равнищата на престъпност са паднали с 84% през последния месец. Sобственик на погребално бюро Раул Гонсалес, който е привикнал да вижда по 15 натрупа дневно, доста от които жертви на ликвидиране, споделя, че тази седмица е имало дни, в които е имал интервали от по над 6 часа без клиент.

„ Тези дни съвсем няма убийства и произшествия “, споделя Гонсалес.

В Южна Африка полицията регистрира замайващ спад на престъпността през първата седмица на карантина. Полицейският комисар Беки Челе съобщи, че изнасилванията в страната са паднали от до 101 в съпоставяне със 700 през същия интервал на предходната година. Случаите на физическо принуждение са паднали от 2 673 до 456, а убийствата от 326 до 94.

В  Ню Йорк, който е епицентър на епидемията от COVID-19 в Съединени американски щати, се следи спад на всички категории закононарушения – убийства, изнасилвания, грабежи, влизане с щурм, набези, обири на коли и тн – с 12% от февруари до март. В Лос Анджелис основните статистики за престъпността през 2020 година вървяха в унисон с тези от миналата година до 15 март, когато е регистриран спад от 30%.

„ Престъпниците имат по-малко благоприятни условия, от които да се възползват “, споделя Джо Джиакалоне, някогашен полицейски сержант от Нюйоркският департамент, който в този момент преподава наказателно право в John Jay College. „ Повечето крадци изчакват жертвите им да изоставен домовете си. Това се случва по-рядко през днешния ден “, прибавя той.

Ролята на служителите на реда също се трансформира по време на пандемията. Полицейско ръководство Ню Йорк (NYPD), което е най-голямото в Съединени американски щати с повече от 36 000 униформени, заяви, че над 2000 служители на реда в града са дали позитивна проба за COVID-19.

На този декор американските управляващи поучават да се дават предизвестия, вместо да се вършат арести, когато става въпрос за дребни закононарушения.

„ Макар че полицейските ръководства няма публично да разгласят, че са понижили напъните си при битката с някои закононарушения, истината е, че те са създали тъкмо това “, споделя Филип Стинсън от Bowling Green State University.

„ През идващите няколко седмици служителите на реда в доста връзки ще бъдат в режим на оцеляване “, прибавя той.

Въпреки че броят на арестите за разпространяване на опиати е по-нисък от нормалното, продажбите на дрога не престават, като дилърите просто са трансформирали тактиките си, споделя Родни Филипс, някогашен член на тайфа от Чикаго, който в този момент работи като консултант-посредник при спорове.

„ На някой места тези хора са изправени пред беднотия и апетит, тъй че актуалната обстановка не трансформира това. Сега може да продават повече онлайн, само че сигурно не са се отказали от бизнеса си единствено поради ковид “, прибавя отй.

От полицията обаче подчертават върху това, че карантинните ограничения може да доведат до растеж на други видове престъпност.

Шефът на полицията в Хюстън Арт Асеведо съобщи, че случаите на физическо принуждение са нарастнали с 10% през последните три седмици, като в множеството от половината от тях става въпрос за домашно принуждение. Обажданията на гореща телефонна линия за потърпевши от принуждение деца в Мисури са намелил на половина, само че съгласно експерти това не се дължи на по-ниски равнища на принуждение, а на обстоятелството, че няма кои да осъществя тези позвънявания, защото децата не са на учебно заведение.

Еди Гарсия, шефъна полицията в Сан Хосе, Калифорния, споделя, че се надява низходящата наклонност при всички закононарушения да продължи след пандемията, само че прибавя, че полицейските чиновници се готвят за най-лошото.

„ Колкото по-дълго време сме под карантина, толкоз повече си играем с огъня “, споделя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР