Пандемията от COVID предизвика безпрецедентно нарастване на смъртността в целия

...
Пандемията от COVID предизвика безпрецедентно нарастване на смъртността в целия
Коментари Харесай

България със спад на продължителността на живота от 3,5 години

Пандемията от Коронавирус провокира невиждано повишаване на смъртността в целия свят, което докара до понижаване на продължителността на живота. В изследване от предходната година е открито, че през 2020 година се следи доста понижаване на продължителността на живота - с повече от две години в Съединени американски щати и с една година в Англия и Уелс.

Ново изследване, оповестено в „ Nature Human Behavior “, демонстрира, че през 2021 година продължителността на живота се е възстановила ненапълно в множеството западноевропейски страни, до момента в който в Източна Европа и Съединени американски щати се следи в допълнение понижаване на продължителността на живота.

" България е най-екстремният образец с потресаваща загуба от 3,5 години от 2019 година насам - 1,5 години през 2020 година и две години през 2021 година ", написа " Сайънс Алерт ".

По-големият спад в Източна Европа евентуално се дължи на това, че районът е избегнал някои от ранните талази на Коронавирус през 2020 година, в комбиниране с по-ниско ползване на ваксини, когато през 2021 година въпреки всичко са следени огромни талази.

През 2021 година единствено Норвегия надминава предстоящата дълготрайност на живота отпреди пандемията, а на всички места тя е по-лоша, в сравнение с евентуално е била без пандемията.

За да оцени въздействието на тези промени върху продължителността на живота, проучвателен екип от Центъра за демографски науки " Леверхулм " към Оксфордския университет и Института за демографски проучвания " Макс Планк " събра данни от 29 най-вече европейски страни, в това число Чили и САЩ).

Очакваната дълготрайност на живота се пресмята въз основа на смъртните случаи по всички аргументи. Средната дълготрайност на живота е броят на годините, които някой, роден през днешния ден, би могъл да чака да живее, в случай че изживее целия си живот при нивото на смъртност за настоящата година или 2021 година в сегашния случай. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР