Пандемията от COVID-19 засегна множество компании в Китай, които временно

...
Пандемията от COVID-19 засегна множество компании в Китай, които временно
Коментари Харесай

Страните от ЦИЕ стават по-привлекателни за преместване на производството

Пандемията от COVID-19 засегна голям брой компании в Китай, които краткотрайно преустановиха производството, а това от своя страна се отрази и върху доставките на артикули. В тази обстановка страните от Централна и Източна Европа покачват привлекателността си като местоположения за пренасяне на индустриалните мощности, демонстрира разбор на Кофас.

Освен от тези последствия от рецесията, районът, в който е и България, се употребява и от редица други преимущества при решенията къде световните компании да реалокират производството си. Това са конкурентните разноски за труд, участието на множеството страни в района в Европейски Съюз, стратегическото географско състояние (в непосредственост до Западна Европа), релативно положителната инфраструктура и привлекателният бизнес климат. Това слага много перспективни благоприятни условия пред страните в Централна и Източна Европа, от които те могат да се възползват в актуалната обстановка.

„ Страните в района към този момент са привлекли вложения в областта на автомобилостроенето, електрооборудването, металургията и други. Освен това сега има добра опция за аутсорсинг на услуги с помощта на дигитализацията и квалифицираните фрагменти в ИТ сферата. В България разноските за труд са най-ниски в района, което е несъмнено преимущество – макар че и продуктивността на труда не е изключително висока. Така страната ни има опция да стане много привлекателна алтернатива за производителите по света “ – означи Пламен Димитров, шеф на Кофас България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР