Пандемията от Covid-19 вероятно ще промени начина на работа на

...
Пандемията от Covid-19 вероятно ще промени начина на работа на
Коментари Харесай

Новият тренд-хибрид между работа от вкъщи и офиса - slava.bg

Пандемията от Covid-19 евентуално ще промени метода на работа на света повече, в сравнение с всяко друго настрана събитие в нашия живот. Тя докара до основни промени в настройките и упованията както на чиновниците, по този начин и на работодателите.

Но до каква степен тази смяна ще бъде трайна, и къде ще забележим устойчива промяна, изследва международният водач в региона на HR решенията Adecco Group с последното си изследване Resetting Normal: Defining the New Era of Work.

То е извършено през май измежду 8000 чиновници и топ мениджъри на възраст сред 18 и 60 години, които до момента са работили в офис. „ Светът на работата в никакъв случай няма да се върне към “нормалното “, което познавахме преди да настъпи пандемията.

Внезапната и трагична смяна в метода на работа форсира нововъзникващите трендове като гъвкаво работно време, потребността от високо равнище на прочувствена просветеност при водачите и преквалификация, дотам, че те към този момент са пиедестал за сполучливото развиване на фирмите.

В момента, в който доста страни излизат от етапа на остра рецесия на пандемията, работодателите имат опцията да преразгледат напълно обичайните практики на работното място, които значително не са променяни още от индустриалната гражданска война. Изследването ни демонстрира, че упованията на чиновниците към този момент са в прорез с одобрените процеси на пазара на труда.

С настъпването на новата епоха на работа, в този момент е точното време за определяне на по-добри правила, които ще дадат опция за по-продуктивна работа и за цялостното по-успешно действие на обособените компании. “, разяснява Ален Дехейз, основен изпълнителен шеф на Adecco Group.

Изследването демонстрира, че работният свят е подготвен за нов „ хибриден “ модел на работа, като за три четвърти (74%) от интервюираните чиновници комбинацията от офис и отдалечена работа е най-хубавият метод отсега нататък. Според тях най-оптималният модел на работа е за превозване на половината от времето в офиса (51%), а другата половина на отдалечено работно място (49%). С този модел са съгласни и топ мениджърите в фирмите, като съвсем осем от 10 (77%) от тях декларират, че фирмите им ще получат преимущество като се приспособяват към новите работни процеси, които пандемията Covid-19 постанова.

Друг забавен извод от разбора на отговорите на интервюираните евентуално алармира за края на закрепения 8-часов работен ден и 40-часовата работна седмица. Според интервюираните (69%) постигането на поставените цели, а не работното време би трябвало да бъде главният фактор за тяхната оценка. Голяма част от топ мениджмънта на фирмите (74%) също е склонен, че продължителността на работната седмица би трябвало да се преразгледа. Изолацията по време на пандемията сподели още, че е необходим нов набор от лидерски умения, които ще останат извънредно значими за актуалното водачество и отсега нататък.

Емоционалната просветеност се обрисува като определяща линия на днешния сполучлив управител, като пандемията извади на напред във времето и значимостта на меките умения (soft skills) при водачите на фирмите. Подобно на желанието за по-добра адаптивност към новите работни процеси, изводите от изследването демонстрират и „ повсеместен „ вкус “ за всеобщо рационализиране. Шест от 10 интервюирани споделят, че цифровите им умения са се подобрили по време на изолацията, до момента в който други две трети (69%) търсят в допълнение рационализиране на познанията и уменията си.

Някои от тези умения включват дистанционното управление на хора (65%), меките умения (soft skills) (63%) и изобретателното мислене (55%). Това ускорено придобиване на нови умения по време на пандемията е оценено като доста положителен знак. Последната тематика, която преглежда изследването е за доверието и отговорностите в новия работен свят. Компаниите бяха изправени пред предизвикването да поддържат чиновниците си по време на рецесията и вследствие на това доверието в корпорациите се е нараснало.

88% от интервюираните споделят, че техният шеф дава отговор или надвишава упованията им за адаптиране към провокациите на пандемията. Но с това засилено доверие, идват и нараснали упования. Докато бъдещето на труда е групова отговорност, 80% от чиновниците считат, че техният шеф е виновен за обезпечаването на по-добър режим на работа след преразглеждане и възобновяване на нормите, в съпоставяне със 73%, които споделят, че държавното управление е отговорно. 72% са съгласни, че това е самостоятелна отговорност, а 63% имат вяра, че е в ръцете на профсъюзите.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР