Пандемията от COVID-19 създава нови възможности за по-тесни връзки между

...
Пандемията от COVID-19 създава нови възможности за по-тесни връзки между
Коментари Харесай

Нова Зеландия не иска обща валута с Австралия

Пандемията от COVID-19 основава нови благоприятни условия за по-тесни връзки сред изумените от вируса прилежащи страни. Една от тях са коридорите за въздушни пътувания. Китай и Южна Корея към този момент го договориха между тях, а граничните "блокади " бяха отстранени в някои елементи на Европа.

Опция за свободен от карантина въздушен кулоар сред Австралия и Нова Зеландия може да бъде утвърден до няколко седмици и той ще е основен тест за метода, по който би могло да протече възобновяване на интернационалните полети в международен проект, в изискванията на съществуваща опасност от болест с ковид. Проект на рекомендациите за пътувания, създаден от специалисти на група от държавни организации, аерогари, авиолинии и здравни заведения, ще бъдат връчени на държавните управления на двете прилежащи страни при започване на юни. И в случай че бъде утвърден, месец по-късно ще стартира "изпробването " му на процедура. Това стана ясно по време на видео брифинг на 27 май. Но то въобще не значи, че ще последва и по-тясно доближаване, най-малко на валутния фронт. На репортерски въпрос дали така наречен "транс-Тасманов сфероид " не би могъл да проправи пътя и към единна валута, министърът на търговията на Нова Зеландия - Дейвид Паркър беше безапелационен: "Не, и считам, че това би бил ужасяващ резултат и за двете страни ". Паркър добави, че постоянно е бил съперник на обща парична единица и от ден на ден се убеждава, че тя не е оправдана и би била голям минус за двете страни. Вицепремиерът и външен министър на Нова Зеландия - Уинстън Питърс - поддържа безусловно сътрудника си с думите "мненията ни съответстват ".

Любопитното е, че отвращението на двамата министри от сходен съюз произтича от опита на Европа с еврото. Този образец ги убедил, че Нова Зеландия и Австралия никога не би трябвало да вършат сходен опит.

"Наблюдавах през годините концепцията за единна валута в Европа ", споделя Питърс. И прибавя: "Знаете какво се случва с BREXIT и какви търкания пораждат в други елементи на Европейския съюз като да вземем за пример Италия ".

Паркър пък счита, че еврото е "една от фундаменталните недостатъци на Европейския съюз ", тъй като икономическият цикъл е друг за другите членове на блока, "докато цената на валутата не може да се поправя съгласно икономическите условия на всяка обособена страна ".

Австралийският и новозеландският $ нарастват към зелените пари от началото на седмицата в отговор на известията, че от ден на ден страни стартират да рестартират стопанските системи си.

В късната следобедна търговия на 27 май австралийската валута се разменяше против съвсем 0.6560 щ. $ и се приготвя да нападна техническото равнище на опозиция 0.6616 щ. $.

Новозеландският $ пък сполучливо проби своето ниво на опозиция от 0.6157 щ. $ и в късния следобяд на 27 май котировките се движеха наоколо до 0.6170 щ. $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР