Пандемията от COVID-19, преходът към зелена икономика и технологичният напредък

...
Пандемията от COVID-19, преходът към зелена икономика и технологичният напредък
Коментари Харесай

Кои ще са топ 10 на най-търсените умения до 2025г

Пандемията от COVID-19, преходът към зелена стопанска система и софтуерният прогрес трансформираха напълно метода ни на работа. Те направиха дигитализацията от значително значение за развиването на всеки бизнес, а цифровите умения като наложително изискване за кариерното развиване на чиновниците. Докладът на World Economic Forum’s Jobs Reset Summit, планува, че до 2025 година хората и машините ще работят същото количество часове. Автоматизацията ще измести или модифицира към 85 милиона работни места – най-вече там, където доминират ръчни и рутинни, повтарящи се задания.

„ По-важно от всеки път е хората да осъзнаят, че личното им развиване зависи главно от тях самите. Повишаването на квалификацията и преквалификацията са отговорност както на фирмите, по този начин и на чиновниците. Нуждата от всеобщо повишение на квалификацията във връзка с цифровите умения беше доказано и от световното ни изследване Resetting Normal. В него 69% от интервюираните, 14 800 респонденти от 25 страни, споделят, че желаят спомагателни благоприятни условия за надграждащо образование в тази област. “, разяснява доктор Ирина Йончева, HR шеф на Adecco България.

Недостигът на гении в международен мащаб също прави повишението на цифровите умения все по-важно. Липсата на дипломиран личен състав със характерни умения визира доста промишлености - от производството до веригата за доставки и счетоводството. Затова извънредно значимо в привличането на нови гении, те да бъдат задоволително готови за цифровия свят, в който живеем.

На база на значителните промени на пазара на труда и техноличния прогрес, специалистите на международния водач в областта на HR услугите Adecco Group предвиждат, че знания в следните 10 сфери ще бъдат най-търсените към 2025 година:

Анализ на данни и облачни услуги (облачните услуги вървят ръка за ръка с разбора на данни, а работните места в облачните калкулации варират от архитекти и разработчици, до учени по данни)

· Изкуствен разсъдък (AI) и машинно образование (ML)

· Анализ на масиви от данни (Big Data Science)

· Дигитален маркетинг и създаването на тактики в тази област

· Автоматизация на процесите

· Бизнес развиване

· Дигитална промяна

· Информационна сигурност (включително киберсигурността)

· Разработка на програмен продукт и приложения (UX/UI, блокчейн програмиране)

· Интернет на нещата (IOT)

Въпреки това, най-търсените умения са композиция от твърди и меки умения. Така че с изключение на софтуерни умения, описът включва и умения като:

· Разрешаване на проблеми

· Емоционална просветеност – умеене да разбираш себе си и другите

· Предприемачество и вдишване на опасности

· Гъвкавост и адаптивност

· Нетуъркинг

· Поддържане на психологично здраве – справяне със напрежението, депресията и тревогата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР