Пандемията от COVID-19 поставя нови предизвикателства, свързани с увеличени разходи

...
Пандемията от COVID-19 поставя нови предизвикателства, свързани с увеличени разходи
Коментари Харесай

Проф. Асен Дудов: Приближава торнадо от онкоболни заради пандемията

Пандемията от COVID-19 слага нови провокации, свързани с увеличени разноски по лекуването на хроничните социално-значими болести. Сред тях главно място заемат онкозаболяванията, чиято предварителна защита, ранна диагностика и дейно лекуване са във фокуса на европейския План за рака, който планува общи цели за всички страни в Европейски Съюз.

Около тези заключения се сплотиха участниците в Седмата годишна конференция " Иновации и положителни практики в здравния бранш - втора част ", проведена от в. " Капитал ", която се организира през днешния ден. Форумът бе открит от доктор Даниела Дариткова, ръководител на Комисията по опазване на здравето към 44-то Народно заседание.

Проф. доктор Асен Дудов, д.м., шеф на Клиниката по здравна онкология към " Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Младост ", медицински шеф на лечебното заведение и ръководител на Българското онкологично научно сдружение, предизвести за " приближаващото торнадо от пациенти с незаразни хронични социално-значими болести, каквито са онкологичните ".

" Те бяха забавени, изключително по време на първия локдаун, както и останалите с хронични болести, които ще дойдат в здравната система. Никоя страна не беше подготвена за това, което ни се случи. Получи се фиксация на институциите, медиите, обществото върху COVID-19, който извади от нашето внимание главните социално-значими болести. Те минаха по-назад, имаше закъснение на диагностиката и лекуването, и ще усложни техния здравен статус. Торнадото от онкопациенти ще изисква грамаден финансов запас ", изясни проф. Дудов.

Той изрази вяра за нов взор на политиците в пост Коронавирус ерата - в този момент, когато здравната система е претрупана, би трябвало да стартира нейното преструктуриране.

" 30 години тя беше деформирана, само че не и реформирана. За политиците, които в този момент биха почнали същинска промяна, това ще бъде късмет - няма какво повече да се губи. Системата е на колене, тя се оправя с цената на големи жертви от страна на всички наши сътрудници. Тя към този момент би трябвало да бъде преструктурирана, с цел да отговори на условията към хроничните болести и в частност на онкологичните ", сподели проф. Дудов.

" Честотата на онкозаболяванията се покачва в международен мащаб, само че смъртността понижава, което демонстрира, че медицината реализира по-добри резултати през днешния ден ", сподели Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании (ARPharM).

" У нас има доста нарастване на новите ракови случаи. В 3 от 5 случая във връзка с честотата това е обвързвано с възраст над 50 година и наклонността е неизбежна във връзка със застаряването на популацията ", изясни той.

Д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен шеф на " Amgen Bulgaria " и ръководител на УС на ARPharM, показа задачите на Плана за рака, разгласен през февруари т.г. от Европейската комисия. Той се концентрира върху всички аспекти в лекуването на онкозаболяванията. Основните са: продължение на научните проучвания, възползване от всички нови технологии, финансова поддръжка и вложения. Инвестициите са 4 милиарда евро. Без начертаните ограничения, до 2035 година се чака с 24% увеличена смъртност от онкозаболявания в Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР