Пандемията от COVID-19 може да се отрази пагубно и на

...
Пандемията от COVID-19 може да се отрази пагубно и на
Коментари Харесай

Коронавирусът поставя под въпрос сезона на Еверест

Пандемията от COVID-19 може да се отрази пагубно и на алпинисткия сезон в Непал, оповестяват локални специалисти. На 12 март страната забрани изкачването на планинските върхове, в това число и най-високия в света – Еверест. Сезонът за алпинизъм на международния връх продължава от началото на април до края на май, когато изискванията за достигането на височина от 8 848 метра са най-хубави, само че наподобява все по-вероятно, че през тази година Еверест няма да бъде обуздан.

Това е доста неприятна вест, както за стопанската система на Непал, по този начин и за световноизвестните локални шерпи, които си изкарват прехраната като водят алпинисти към Еверест. В рамките на сезона водачите изкарват до 10 хиляди $, което на процедура е главният приход за цялото семейство за годината. Разрешителното за нанагорнище на Еверест пък коства 11 хиляди $ на човек, което е съществено перо от приходите на Непал.

“Ние не вървим в планините, тъй като желаеме, това е единственият ни късмет за работа”, разяснява лидерът от града Кумджунг в подножието на Хималаите. По това време нормално Кумджунг е претъпкан с хора от целия свят, подготвящи се да нападат Еверест, само че в този момент градът е като нереален, оповестява Агенция Франс Прес. Хотелите и чайните също са празни, оставяйки без бизнес локалните бизнесмени. “Всички страдаме от този проблем”, добавя 31-годишният лидер, който има брачна половинка и шестгодишен наследник.

Миналата година Еверест бе изкачен от рекордните 885 души, като 644 от тях го направиха от страната на Непал. “Сезонът е анулиран и никой няма работа. Полети, магазини, носачи, няма работа. Всички се прибират у дома”, показа лидерът Пемба Галзен, който е изкачвал най-високия връх в света 14 пъти.

Туризмът сформира осем % от Брутният вътрешен продукт на Непал, като в бранша са заети повече от един милион души. Страната, която към момента се възвръща от тежко земетресение през 2015 година, се надяваше да притегли рекордните два милиона туристи през 2020.

Добрата вест за Непал е, че все още в страната са регистрирани едвам пет случая на инфектирани с новия ковид, като нито един от тях не е в сериозно положение. “Това ни коства работата, само че е вярното решение. В Кумджунг имаме една дребна болница и съвсем никакви запаси. Представете си, в случай че хората стартират да боледуват. Ако заболяването пристигна, парите няма да ни оказват помощ. Хората умират даже в развитите страни, какво остава аз Непал?”, съобщи известният лидер Пурба Таши, който е бил на Еверест 21 пъти.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР