Пандемията от COVID-19, извънредното положение и въведената карантина у нас

...
Пандемията от COVID-19, извънредното положение и въведената карантина у нас
Коментари Харесай

Covid- 19 застрашава живота на онкоболните много по-малко от спряна химиотерапия

Пандемията от COVID-19, изключителното състояние и въведената карантина у нас породиха доста въпроси за цялото общество, както и за хората с диагностицирани онкологични болести. Те, както и към този момент претърпелите болестта, изключително тези с компрометирана имунна система, се тревожат от евентуалното влияние на коронавирус/COVID 19/ върху тяхното здраве. По тази причина болните би трябвало да беседват по най-бързия метод със своите онколози и здравни екипи, с цел да обсъдят опциите да се предпазят от заразяване. Това съобщи началникът на отделението по Медицинска онкология в МБАЛ „ Централ Хоспитал " в Пловдив доктор Румяна Илиева.

Вирусните инфекции са доста рискови за всички, в това число и за болните от рак. При множеството хора, инфектирани с вируса COVID-19, инфекцията протича безсимптомно или в лека форма. Групите, свързани с нараснал риск от развиване на тежко протичащи затруднения като пневмония, дихателна непълнота или гибел, са: хората на възраст над 60 години, пациенти с съпътстващи болести - хипертония, диабет, сърдечно-съдови, хронични респираторни и онкологични, измежду които най-опасен е ракът на белия дроб.

Д-р Илиева напомни, че химиотерапията с цитостатици цели да попречи на раковите кафези да се развъждат, само че тя визира и здрави тъкани, заради което в доста случаи се отразява отрицателно върху човешкия имунитет. Известно е, че онкоболните, които организират химиотерапия имат в друга степен намален имунитет. Конвенционалната терапия е водеща причина за имуносупресия.
Организмът става по-податлив на инфекции, а при възрастни онкоболни, коморбидни /б.а. - с съпътстващи заболявания/ и с влошен нутритивен статус, инфекцията с COVID-19 може да протече по-тежко, с затруднения.

Пациентите с онкологични болести са характерна група, която обаче по никакъв метод не може да прекъсне своето лекуване в положение на пандемия. За тях е малко евентуално е да се разболеят от COVID-19, само че в случай че лекуването се прекъсне или отсрочи, вероятността ракът да прогресира е огромна.
Затова цялостният метод при лекуването на тези пациенти би трябвало да бъде усъвършенстван за да се понижи рискът от зараза. Препоръчва се от самото начало на терапия онкоболният да бъде с защитна маска, да контактува от разстояние с близките, да няма придружители с него, да съблюдава прецизно персонална хигиена, да дезинфекцира облеклото и принадлежностите, с които е бил в болничното заведение, оптимално да ограничи контакти с други хора отвън лечебното заведение.
Ако се появят признаци, наподобяващи вирусна зараза неотложно да уведоми персоналният си доктор, а при доказване на заболяване да телефонира в онкологичната болница.

„ Към момента няма пациенти на „ Централ Хоспитал ", прекратили лекуването си заради пандемията, увери доктор Илиева. - При оповестяване на изключителното състояние огромна част от тях незабавно ни потърсиха за консултация - желаеха да знаят какво би трябвало да е държанието им у дома, на открито и в болничното заведение. С сътрудниците от екипа дадохме своите рекомендации. Преди да стартираме лекуване, ги консултираме и ревизираме за нараснала температура, кашлица, контакт с заболели или завърнали се от чужбина. На тяхно разположение сме и без значение какъв въпрос имат, моята молба към тя е да ни търсят и да беседват с нас. Пожелавам на всички да бъдат здрави и да си останат у дома, в случай че не е неотложно пътешестване! "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР