Пандемията от COVID-19 и наложените строги рестрикции се очаква да

...
Пандемията от COVID-19 и наложените строги рестрикции се очаква да
Коментари Харесай

Как Община Петрич подкрепи търговците по време на епидемия?

Пандемията от COVID-19 и наложените строги рестрикции се чака да нанесат съществени вреди върху дребния и междинен бизнес. В момента в огромната си част компаниите не записват никакви доходи, тъй като са принудени да не работят, а в това време разноските съвсем се резервират.

На този декор Община Петрич стана една от първите в страната, която одобри ограничения, с които да поддържа локалния бизнес.

В изключително състояние билярден клуб в града работи в понижен състав. Залата за игри, фитнесът и кафенето към него са затворили порти. А с цел да генерират въпреки всичко някакви доходи, почнали доставки на храна по домовете. От 17 чиновници, в този момент на работа са единствено трима. А притежателят пресмята всеки постъпил лев.

„ Дневният оборот покрива разноските за стерилизация, за кутии, за надниците на хората. Заведенията ще стартират да банкрутират едно по едно, тъй като при нас всеки един ден се отразява. Надявам се да удържим “, съобщи притежателят на залата Георги Божков пред Нова тв.

А удържането по наклона към банкрута с всеки минал ден става все по-трудно, тъй като в рецесия или не - Георги Божков го чакат едни и същи разноски.

„ Стартираме месеца с към 23 000 лева, 5000 са за банките, 10 000 лева са за заплати, 4000 лева са осигуровките, наеми - 2000 лева, ток – 3000 лева и доста други дребни разноски “, сподели Божков

От разноските си в този момент засегнатите от рецесията компании ще могат да извадят парите за общински наем, тъй като общината е решила да оказва помощ като облекчава предприятията с месечните такси.

„ Всички тези обекти, които употребяват общински площи, няма да заплащат наем и такси за интервала, в който са били затворени. Тези, които са подвластни от общинска благосъстоятелност, само че са били отворени, т.е не са директно повлияни от заповедта, а единствено индиректно, ще им дадем опция за 2 месеца разсрочено заплащане на наемите “, изясни кметът на общината Димитър Бръчков.

Среден бизнес ръководи и юристът Краси Ташев. В смутните времена на ковид и пандемия той съумява да измъква дивиденти, най-малко към този момент.

„ Успяхме да се възползваме от събитията, че китайската стопанска система среща усложнения. Успяхме да пренасочим поръчки, които са планувани от Европа за Китай, успяхме да върнем част от тях тука за индустриални предприятия “, споделя Ташев.

В Петрич сред рецесията, банкрута и оцеляването са над 300 обекта. До края на юни търговците ще могат да употребяват 5 % отстъпка при възнаграждение на цялостния размер локални налози и такси. Патентен налог също няма да се заплаща.

„ Не е обикновено все още заведението да е затворено и ние да желаеме да се зима патентен налог. Пределно ясно ни е,че това ще окаже значително въздействие върху приходната част на нашия бюджет, само че се надявам до три месеца да приключиме, да забележим какви запаси има и ще се стараем да забележим да няма доста огромни разтърсвания в бюджета “, разясни Тренчев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР