Пандемията от Covid-19 е оказала натиск върху заплатите през първата

...
Пандемията от Covid-19 е оказала натиск върху заплатите през първата
Коментари Харесай

Пандемията е засегнала и нивата на заплатите в световен мащаб

Пандемията от Covid-19 е оказала напън върху заплатите през първата половина на 2020 година и евентуално ще ги намали доста в краткосрочна вероятност. Това е главният извод от оповестения през днешния ден отчет на Международната организация на труда (МОТ), представен от Франс прес.
Докладът сочи, че има напън върху нивото и/или покачването на междинните заплати в две трети от страните, за които МОТ разполага с настоящи данни.
В останалите страни междинната заплата е повишена леко, само че съгласно създателите на разбора, това е изкуствено завишение, тъй като отразява закриването на нископлатени работни места.
В близко бъдеще последствията от рецесията, провокирана от Ковид-19 върху стопанската система и заетостта, евентуално ще доведат до голям напън към намаляване на заплатите, предвиждат специалистите на МОТ. Те предлагат да се води съответна политика на възнаграждение, която да се създаде в изчерпателен и необятен обществен разговор, с цел да се даде отпор на последствията от рецесията и да се поддържа икономическото възкръсване.

Неравенствата се задълбочават

Кризата има друго влияние за мъжете и за дамите, които са по-силно потърпевшите, излиза наяве още от доклада, който е направен съгласно данните за 28 европейски страни. Без субсидиране, общата маса на трудовите възнаграждения вероятно щеше да се свие с 6,5 на 100 сред първото и второто тримесечие на 2020 година - с 8,1 на 100 за дамите и с 5,4 на 100 за мъжете. Тази разлика се дължи главно на намаляването на работните часове, допълват специалистите на МОТ.

Също по този начин рецесията е засегнала по-силно и по-дълбоко ниско платените служащи, увеличавайки неравенствата в трудовите хонорари. В някои европейски страни без субсидиране на заплатите половината от най-ниско платените служащи щяха да изгубят близо 17,3 на 100 от заплатата си спрямо 6,5 на 100 за всички трудещи се, споделят създателите на отчета.

Временното субсидиране на заплатите, което бе въведено или удължено, с цел да се запазят работни места, разреши на редица държави да компенсират отчасти срутва на заплатите и да бъдат смекчени последствията от рецесията за неравенствата в заплащането, акцентират специалистите на МОТ.
При извадка от 10 европейски страни, за които има налични данни, анализаторите на МОТ са пресметнали, че субсидирането на заплатите е разрешило да бъдат обезщетени 40 на 100 от загубите на общата маса на заплатите
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР