Пандемията от Covid-19 доведе до отслабване на доверието в Европейския

...
Пандемията от Covid-19 доведе до отслабване на доверието в Европейския
Коментари Харесай

Как Covid-19 застрашава бъдещето на Европейския съюз

Пандемията от Covid-19 докара до намаляване на доверието в Европейския съюз. Това е преобладаващото мнение в Италия, Германия, Франция и Обединеното кралство, съгласно изследване, поръчано от Euronews. Европейски Съюз e мощно подложен на критика поради бавното стартиране на имунизациите в страни отвън блока, защото най-големите производители все още са в границите на Съюза.

Нагласите на европейците в числа

Четири от 10 души в Германия, Италия и Франция считат, че коронавирусната рецесия е компрометирала позициите на Европейски Съюз. Това е мнението и на болшинството във Англия, макар Brexit и околните резултати от референдума – припомняме, че решението за овакантяване на Съюза беше взето със напълно дребна преднина. Общо 17,4 млн. души избраха излизането от Европейски Съюз, за сметка на 16,1 млн., които гласоподаваха страната да остане в Общността.

Също толкоз разнопосочно е мнението на респондентите по въпроса дали Брюксел е оказал помощ по време на Covid-кризата. Преобладаващото мнение при германците и британците е, че Европейски Съюз не е бил от изгода. Италианците бяха най-позитивни, като четири на 10 имаха вяра, че Брюксел е оказал помощ. Италия е единствената страна, дала отговор позитиивно на въпроса – 41,2% от италианците регистрират изгодите от блока.

Единството, което е съществена полезност на Европейски Съюз, не се е показало по време на ковид – множеството интервюирани във всички страни считат, че страните са се оправяли сами, а не са имали обединен проект за деяние и взаимопомощ. Цели 69% от италианците считат по този начин, следвани от 62% от германците и 58% от французите.

Противоречивите резултати демонстрират, че Covid-19 е голям тест за бъдещето на Съюза – в няколко страни като Унгария и Нидерландия, която е измежду създателите на блока, се ускориха анти-ЕС настроенията. Ограничено бе и свободното напредване – фундаментален принцип, залегнал в член 45 от Договора за действието на Европейския съюз и развъртян от вторичното законодателство на Европейски Съюз и правосъдната процедура на Съда.

Рестарт или колапс?

„ Пред Европейски Съюз има два евентуални сюжета “, счита Сър Майкъл Лий, старши помощник в икономическия мозъчен концерн Bruegel, основан в Брюксел. „ Първият е излаз, при който Covid-19 се трансформира в насочна точка за рестартиране на Европейски Съюз, вторият – различен път, при който рецесията форсира разпада на Европейски Съюз “.

Повече за прогнозите на идната страница... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР