Пандемията оказа значително влияние върху много сектори, като сред най-силно

...
Пандемията оказа значително влияние върху много сектори, като сред най-силно
Коментари Харесай

Местното производство на материали стимулира строителството

Пандемията оказа доста въздействие върху доста браншове, като измежду най-силно повлияните е строителният, който е извънредно сензитивен към икономическите цикли, само че беше подтикван от нововъзникналата изключителна обстановка. Сред ясно открояващите се трендове през последната година е нарасналото търсене на жилищни парцели, като съгласно отчети на Colliers купувачите избират ново строителство с по-голяма повърхност и подписват покупко-продажби на допустимо най-ранен стадий на създаване. Заедно с това смяната в работните привички и ускорената цифровизация, в това число растежът на електронната търговия, генерират нараснало търсене на логистични и складови площи. Именно строителството е и най-растящият бранш в последната ранглиста " Капитал 100 ", като съгласно нея оборотът на 25-те най-големи строителни компании се усилва със сериозните 39% по отношение на 2019 година, като доближава до общата сума 3,6 милиарда лв.. Почти двоен е и междинният растеж на облагите - от 5,8 млн. лева през 2019 година до 11,2 млн. лева през 2020 година Има и различен самобитен връх - нито едно сдружение не е със загуба.

Според специалисти строителството освен ще продължи да се развива интензивно, само че е и обуславяща причина за редица стопански процеси, защото с изключение на наличното огромно търсене на пазара и достъпността на ипотечното кредитиране то има сериозен капацитет за стимулиране възобновяване на редица производства и за основаването работни места. Това се съчетава с опциите ограниченията за възобновяване да подкрепят трансформацията на бранша към дълготрайна резистентност, с цел да не се трансформира интензивността на пазара в " балон ".

В този подтекст на напред във времето излизат строителните материали, чиито цени единствено за първата половина на годината са нарастнали с двуцифрен ритъм, невъобразим от години. Проблемите с веригите на доставки, цената на базовите първични материали като метали и дървесина, както и нарастването на горивата директно рефлектират върху пазара на строителни материали, като за момента маржът на цените се компенсира от засиленото търсене, само че не се чака повишаването им да е единствено краткотрайно.
Всичко това трансформира производството на строителни материали в една от най-атрактивните капиталови ниши, с висока доходност и възвръщаемост. Собствена индустриална база, богато и качествено портфолио, наличност на квалифицирани фрагменти и открити търговски контакти са значимите предпоставки за триумфа на такова бизнес начинание, като България има доста положителни обичаи в бранша. Сред тях да вземем за пример е преработката и производството на облицовъчни материали от мрамор и камък, които са подобаващи за практични и ексцентрични екстериорни и интериорни решения в частни домове, хотели, заведения, СПА центрове и други, създаващи атмосфера на уют и разкош. Естествените материали вършат своето завръщане в строителството и декорацията и ще навлизат все по-масово, защото с изключение на с впечатляващ дизайнерски тип те са и доста практични заради високата им резистентност на естествени фактори.

Така съчетанието от взрив в строителството и потребността от ефикасни решения за облекчаване търсенето на материали за него основават удобна капиталова среда за развиване на свързани производства, с голям капацитет и позитивен баланс в дълготраен проект по отношение на възвръщаемостта.

" ЕОС Матрикс " предлага за обществена обмен (синдик) или за придобиване посредством цесия Промишлен комплекс за преправка и произвеждане на облицовъчни материали от мрамор и камък, град Берковица
 Местното произвеждане на материали подтиква строителството
Фабриката е ситуирана на промишлен терен в покрайнините на град Берковица, на към 90 км северно от София. Състои се от четиридесет и осем индустриални и административни здания с обща повърхност 18 040 кв.м и личен водоизточник. Прилежащият терен към комплекса е с повърхност от 108 422 кв.м и е напълно асфалтиран и ограден.
 Местното произвеждане на материали подтиква строителството
Бизнес парцелът съставлява работеща фабрика за преправка и произвеждане на висококачествени облицовъчни материали от мрамор и камък с богато портфолио от артикули. Промишленият комплекс е с дълготраен индустриален опит, основан през 70-те години на предишния век особено за тази активност. Районът е с обичаи в това произвеждане, като град Берковица разполага с налични опитни и готови фрагменти. Продукцията се пласира както на локалния, по този начин и на интернационалните пазари като Съединени американски щати, Западна Европа, Китай, Близкия изток и Африка.



За повече информация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР