Пандемията не успя да потуши един от най-горещите спорове в

...
Пандемията не успя да потуши един от най-горещите спорове в
Коментари Харесай

Плашилото джендър засенчи коронавируса

Пандемията не съумя да потуши един от най-горещите разногласия в Европа - за Истанбулската спогодба. Въпреки че изолацията провокира взрив на домашното принуждение, враговете на документа, чието цялостно название е "Конвенция за предварителна защита и битка с насилието против дамите и домашното принуждение ", се усилват. Дори опасността за срив на стопанските системи и дълбока криза, невиждана след Втората международна война, не може да отклони страха на голяма част от европейците от легитимирането на "третия пол " и свободата да уреждат връзките си у дома без интервенция на закона.

Темата стана настояща, откакто Полша разгласи, че ще излезе от Истанбулската спогодба, тъй като тя съдържа неприемливи избрания от идеологическо естество. Турция също oбмиcля oттeглянe, тъй като съгласно упрaвлявaщaтa Пaртия нa cпрaвeдливocттa и рaзвитиeтo дoкумeнтът зacтрaшaвa трaдициoннитe цeннocти нa cтрaнaтa. Парламентът в Словакия отхвърли контракта, настоявайки, че той опонира на конституционното определение на брака като хетеросексуален съюз. В същото време европейските институции упорстват документът да бъде подписан неотложно от седемте страни, които са я подписали, само че още не са я утвърдили - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство.

Преговорите по приемането на конвенцията стартират още преди повече от 10 години, а финалният текст е отворен за сключване на 11 май 2011 година след среща в Истанбул. България се причислява към него на 24 април 2016 година Целта е това да стане първият интернационален правно обвързващ инструмент за предварителна защита на учреденото на пола принуждение, отбрана на жертвите и наказване на причинителите. Според статистиката всяка трета жена в Европейския съюз е била жертва на физическо и/или полово принуждение след 15-та годишна възраст. 55% от дамите са били изложени на най-малко една форма на полов тормоз. 11% за били жертви на кибертормоз, а една от двадесет дами е била изнасилена.

Полша против гей идеологията

Полският министър на правораздаването Збигнев Жобро, който е създател на национално-консервативната партия "Солидарна Полша ", секта на партията "Право и правдивост " на премиера Матеуш Моравецки, съобщи в средата на юли, че страната му не желае да е част от Истанбулската спогодба. Тя бе подписана през 2012 година от тогавашното полско държавно управление и е утвърдена през 2015-а. Жобро отхвърля конвенцията като “изобретение, феминистко създание, целящо да оправдае гей идеологията”. Силен мотив е и, че ръководещата партия "Право и правдивост " е близка до Католическата черква и предизвиква консервативна обществена политика.

Враждебността към правата на хомосексуалистите беше една от главните тематики на Анджей Дуда и по време на акцията му за втори президентски мандат. Основната теза беше, че даже да приемем, че дамите са изключително уязвими и нуждаещи се от протекция, това се разминава с настояването им за пълноправие и равнопоставеност, също така дискриминира мъжете, които също стават жертва на принуждение. Следващата крачка е в този момент Конституционният съд на Полша да ревизира Истанбулската спогодба дали дава отговор на главния закон.

На 24 юли в хиляди поляци във Варшава и други градове стачкуваха срещу проектите на консервативното държавно управление. Протестиращите, които носеха плакати на придвижването "Женска стачка ", скандираха: "Борба против вируса, не против дамите! " и "Фундаменалисти ".

Водещи членове на Европейския парламент също осъдиха тази позиция. Лидерът на групата на социалистите Ираче Гарсия Перес от Испания я дефинира като "срамно " решение. Според ръководителя на демократичната секта "Обнови Европа " - някогашния румънски министър председател Дачиан Чолош, реториката на Жобро е "жалка стъпка ".

Джендър драми и неточности в превода в България

В България утвърждението на Конвенцията беше оттеглено през 2018 година, като през юли същата година Конституционният съд разгласи Конвенцията за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение за противоконституционна. В решението си съдът показва, че “въпреки безспорните си позитивни страни, Истанбулската спогодба е вътрешно спорна и това несъгласие основава двупластовост в нея. Така наличието на част от наредбите й излиза отвън заявените цели на Конвенцията и нейното название ".

Според българския съд, най-големият проблем е понятието gender, което в българския вид на Конвенцията се превежда като “социален пол”. Оттук следва терзанието, че това би задължило България да признае съществуването на повече от два пола. Формацията Обединени патриоти и Българска социалистическа партия се оповестиха изрично против документа, а медии се надпреварваха да плашат, че Брюксел желае да трансформира българските деца в джендъри.

В пояснителен отчет Съветът на Европа акцентира, че терминът gender няма за цел да замести понятието “жени” и “мъже”, а конвенцията по никакъв метод не принуждава подписалите я страни да легализират еднополовите бракове. “България погрешно схваща термина “джендър” и би трябвало да му откри по-точен превод”, разяснява специфичният докладчик на Службата на Върховния комисар за правата на индивида по въпросите на насилието над дами Дубравка Симонович.

Ябълката на раздора

В Член 14 на Конвенцията се споделя следното:

"Страните подхващат, където е уместно, нужните стъпки за включване на съгласуван с разрастващите се благоприятни условия на учащите се образователен материал по въпроси като равнопоставеност сред дамите и мъжете, нестереотипни функции на пола, взаимно почитание, ненасилствено разрешаване на спорове в междуличностните връзки, принуждение над дамите, учредено на пола, и право на персонална цялост, в формалните образователни стратегии и на всички просветителни нива "

Противниците на Конвенцията настояват, че зад думите "нестереотипни функции на пола " се крие така наречен различна полова ориентировка, трети пол или друга сходна структура.

Брюксел е безапелационен: Конвенцията би трябвало да се одобри

Европейската комисия и Европейския парламент упорстват всички страни от общността да ратифицират документа, с цел да се приключи насилието над дамите. Освен това ще бъдат отпуснати 193,5 млн. евро за действия за попречване и битка с учреденото на пола принуждение в границите на програмата "Права и полезности ".

Евродепутатите осъждат офанзивите и акциите против Конвенцията в някои страни, където нейното наличие съзнателно се пояснява погрешно и се показва погрешно пред обществото. Те изискват от Комисията да добави битката против учреденото на пола принуждение като приоритет в идната европейска тактика за тъждество сред половете и да показа законодателен акт за оправянето с всички форми на принуждение, учредено на пола – в това число онлайн тормоз и кибернасилие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР