Пандемията нанесе изключително тежък удар върху демокрацията. Не говоря за

...
Пандемията нанесе изключително тежък удар върху демокрацията. Не говоря за
Коментари Харесай

Вирусът разказа играта на демокрацията

Пандемията нанесе извънредно тежък удар върху демокрацията. Не приказвам за най-голямата народна власт в света - Индия, където служители на реда биеха с пръчки хората по улицата, с цел да ги накарат да носят маски. Нито за Европейския съюз, който вместо да провежда съпротивата, да преразпредели ресурсите и по този начин да помогне на най-засегнатите страни, остави спасението на давещите се в ръцете на самите давещи се. 
Пандемията удари сърцето на демокрацията - изборите. 

За да се оправят с ковид, с цел да ускорят процесите на взимане на решение, както и процесите по доставка на нужните артикули, съвсем всички страни оповестиха изключително състояние - или други сходни форми, които заобикалят тромавите демократични процеси. Да, демокрацията е вярното решение, само че не е бързото решение, вижте Европейски Съюз и всичко ще стане ясно. 

 

В изключителното състояние работи ерзац народна власт

 

Това положение е рисково - то затвърждава склонността на демократични водачи да работят еднолично, силово. В такова положение се умножава усещането за централизация на власт /Виктор Орбан, Бойко Борисов/ и за учредителен безпорядък /ЕС/. Това състояние обаче е краткотрайно, по тази причина по-лошото е друго. Извънредното състояние е несъвместимо с изборите, защото битката против зараза изисква обществена изолираност, а изборите са всеобщо мероприятие. Затова и решението да се отсрочат избори, планувани през март, април и май, пристигна напълно естествено - някои беше изброил, че сега има отсрочени избори в 18 страни. Всъщност, са доста повече. 
В България единствените спрени избори са вътрешните на Българска социалистическа партия, само че в света

 

бяха замразени значими избори - от Съединени американски щати до Русия,

 

от Южна Африка до Сърбия. В Европа бяха спрени парламентарните избори в Македония - 12 април, и общите избори в Сърбия - 26 април. Местните избори в Обединеното кралство бяха планувани за първата седмица на май 2020 година, в този момент са преместени за май 2021 година Пропадна вторият тур на локалните избори във Франция, който в началото бе плануван за 22 март. Отложен бе конституционният референдум в Русия (22 април 2020 г.). Пропаднаха референдумите за абортите в Гибралтар и за конституционния съд в Армения. На 29 март в Италия трябваше да има референдум за понижаване на броя на местата в Народното събрание. Кипърските турци трябваше да си избират управление, в Рига трябваше да сменят локалната власт. Местни избори пропаднаха в немските Хесен и Саксония, както и в испанската Галисия.  
Отменени бяха парламентарните избори в Сирия /13 април/, Шри Ланка /март/ и Пакистан, вторият тур на изборите в Иран /17 април/, както и националният избор в Боливия и в Парагвай. Отложени бяха плануваните локални избори в Киргизстан и Индонезия, Уругвай и Перу. Няма да се проведат референдумите в Чили /за конституцията/ и на Фолклендските острови /за обособен изборен район/. Първичните избори в 14 щата в Съединени американски щати и няколко локални избори в страната (първоначално планувани за март - май 2020 г.). също бяха замразени.

Спирането на изборите

 

разгаря същински политически драми и отваря доста въпроси,

 

които до момента бяха замитани от политиците на всички места по света. 

Такава политическа драма се разгоря, да вземем за пример, в Уисконсин. Губернаторът на щата Тони Евърс пусна декрет, с който поради пандемията забрани провеждането на всички планувани избори, в това число и на президентския праймъриз. В нощта против вота /6 против 7 април/ Върховният съд на Уисконсин обаче разгласи решението на Евърс за противоконституционно и изборите бяха извършени. Защо бяха извършени, откакто събирането на доста хора на едно място е неразрешено? Защото в Уисконсин множеството от гласовете идват по пощите, а изборната комисия удължи периода за преброяване на бюлетините на 6 дни. Секционните изборни комисии пък се трансфораха в нещо като пунктове за взимане на проба за вирус. Така заплахата от скупчване на доста хора на едно място бе елементарно заобиколена. 

 

По-интересен е образецът с Полша,

която е насрочила президентски избори за 10 май и към момента не ги е отсрочила. Управяващата партия в Полша “Закон и правдивост ” предложи изборите да се състоят, само че отдалечено, по пощата. Поправката мина през Сейма, само че надали ще мине през Сената, където болшинство има опозицията, която упорства вота да бъде отсрочен. В Полша има гласове да не се пипа хартиеното гласове, а в противен случай - гласуването да се отсрочи с 2 години, да се промени конституцията, като се продължи срокът на пълномощията на настоящия президент с изискването, че той повече няма да се кандидатира изобщо. Т.е. - в Полша има гласове да се промени коренно конституцията, единствено и единствено да не се пипа хартията, единствено и единствено да продължи гласуването с бюлетини. Тази позиция се поддържа и от Европейски Съюз - еврокомисарката  за полезностите и прозрачността Вера Йоурова към този момент сподели, че е " доста притеснително " да се гласоподава по пощата.

Южна Корея даже организира парламентарни избори на инат на ковид и изолацията. И то по какъв начин ги организира - всички гласоподаватели бяха със защитни маски, всички бяха с ръкавици, всички трябваше да употребяват дезенфиктант, на всички се мереше температурата и всички стояха на разстояние един от различен. А тези, които имаха температурата... бяха пращани да гласоподават в лечебните заведения.  

 

Т.е., болест има, отърване от хартиените бюлетини няма  

 

И няма никакво значение какъв брой напреднала е страната, волята на политиците е решаваща. 

Кризата с ковид сподели кои браншове би трябвало да се преразгледат, с цел да са съответни на обстановката. Здравеопазването би трябвало да е квалифицирано за напън, образованието не може да спре и би трябвало да се трансформира в придвижване и т.н, и така нататък Всички сфери, които можеха, минаха на отдалечени форми на работа. Всички дружно видяхме, че има софтуерни решения, които с очебийно внимание върху сигурността, работят добре. Правителството на Борис Джонсън водеше съвещанията си по Zoom, немските общини не посмяха да създадат това от основание за сигурност. Разни хора, всякакви критерии. Възможностите обаче има.

Политиците явно не са стигнали до мисълта, че в ексцентрична обстановка би трябвало да се намерят положителни отговори - тъй че хората да бъдат опазени, само че демокрацията да действа действително и изборите да не стопират. Щом хората не могат да дойдат в секцията и да дадат своята бюлетина на изборната комисия, то бюлетината би трябвало да идва по различен метод. Точно в този миг, когато всички разчитаме не на физическата, а на цифровата съгласуваност, е добре да дебатираме за отдалеченото гласоподаване. Само дето предпочитание за това няма - от Съединени американски щати до Корея, в това число и в България. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР